Autor:
Cristina Vladu
|
joi, 22 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Ministerul Sănătății a început, pentru prima dată, procedurile de achiziții publice centralizate pentru mai multe categorii de medicamente care au o pondere însemnată în totalul costurilor suportate de fiecare dintre unitățile sanitare, respectiv medicamente antibiotice și oncologice.

Potrivit unui comunicat transmis astăzi de minister, în cazul antibioticelor, lista propusă spre achiziționare cuprinde 24 de molecule, sub toate formele. Pentru medicamentele oncologice, Ministerul Sănătății va achiziționa prin procedură centralizată 12 molecule, dintre cele mai utilizate în tratamentul de specialitate.

La estimarea cantităților necesare s-a ținut cont de consumul comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentrație și formă farmaceutică.

Pentru antibiotice, valoarea totală estimată a achiziției este între 122.130.263,52 de lei fără TVA și 161.498167,74 de lei fără TVA, iar în cazul medicamentelor oncologice, valoarea totală estimată este cuprinsă între 714.200.791 lei fără TVA și 872.914.240 de lei fără TVA.

“Achizițiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătății pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum și calitatea produselor, transparență și evitarea posibilelor fraude și/sau discontinuități în aprovizionarea cu medicamente”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Achizițiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25% și 28%, iar sumele astfel realizate la nivelul unităților sanitare vor putea fi îndreptate către creșterea calității actului medical.

În fiecare an, fiecare unitate sanitară organizează sute de proceduri de achiziții pentru cantități mai mari sau mai mici de medicamente. Problemele de capacitate administrativă cu care multe unități sanitare se confruntă și cantitățile relativ mici de medicamente care sunt achiziționate, sunt motivele pentru rezultate suboptimale în cheltuirea banului public, se arată în comunicatul MS.

De asemenea, problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitor la posibile fraude și acte de corupție constatate la nivelul mai multor unități sanitare (ex: caiete de sarcini întocmite necorespunzător, coduri CPV greșite, contracte în dezavantajul unităților sanitare publice și în avantajul entităților private, calitatea inferioară a produselor achiziționate) pot fi evitate prin mecanismul achizițiilor publice centralizate.

Pe site-ul ministerului va fi publicată lunar situația tuturor procedurilor de achiziții publice centralizate.

Tag-uri:
ministerul sanatatii, medicamente, antibiotice

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătății demarează procedurile de achiziții publice centralizate pentru medicamente oncologice și antibiotice .

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-medicamente-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/foto-medicamente-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSocial
Autor: Cristina Vladu | joi, 22 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Ministerul Sănătății a început, pentru prima dată,...

Preluat de la EVZ