loading…

Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării și MAI au finalizat inventarierea tuturor unităților de învățământ preuniversitar din România, constatând că 5.451 de clădiri nu au autorizație sanitară de funcționare și 8.1095 nu sunt autorizate pentru securitate la incendiu.

La nivelul lunii septembrie 2016, o treime dintre unitățile școlare preuniversitare din țara noastră nu aveau autorizație sanitară de funcționare, iar aproape jumătate dintre clădiri nu au primit autorizare ISU privind securitatea la incendiu.

“Din 18.235 de unități de învățământ preuniversitar de stat, 8.222 sunt grădinițe, 8.446 sunt școli și 1.567 licee, 5.451 de clădiri nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Dintre clădirile care nu au autorizație sanitară, 1.754 sunt clădiri de grădiniță, 3.002 școli și 695 de clădiri de liceu. În ceea ce privește securitatea la incendiu, 8.195 de clădiri de învățământ de stat nu au autorizare ISU, dintre care 2.398 sunt grădinițe, 4.432 sunt clădiri de școli și 1.365 de clădiri de liceu”, a declarat ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Acesta este primul raport în care Ministerul Dezvoltării, cel al Educației și Ministerul Afacerilor Interne au suprapus datele cu privire la unitățile de învățământ preuniversitar din România, până acum fiecare dintre cele trei ministere având o raportare proprie a numărului școlilor și liceelor care nu au autorizare. În baza acestei analize, Ministerul Educației a încheiat un protocol cu Uniunea Arhitecților din România pentru întocmirea a 15 proiecte-pilot de modernizare a infrastructurii educaționale preuniversitare din mediul rural.

“Doar 2% din spațiile destinate școlilor sunt construite după 1990, în rest, majoritatea sunt construite înainte de 1970, fiind încă în funcțiune școli ridicate pe vremea lui Spiru Haret. Aceste 15 proiecte-pilot presupun întocmirea unor planuri arhitectonice și rezolvarea problemelor din punct de vedere legal, astfel încât primăriile să primească, în aproximativ 4 luni, de-a gata, proiectul de modernizare a școlii. Proiectele vor presupune, în unele cazuri, demolarea construcției vechi și construirea unei noi clădiri, identificarea terenului și ridicarea unor noi imobile, extinderea unor săli de clasă și grupuri sanitare, sau reparații la nivel de acoperiș”, a declarat Gheorghe Pătrașcu, secretar de stat în Ministerul Educației.

În total, arhitecții vor concepe cinci proiecte de construcție a unor noi clădiri de învățământ în satele Borzești, din Botoșani, Gălbinași, din Buzău, Chinteni, din Cluj, Hrip, din Satu Mare și Adâncata, din Suceava. Alte cinci proiecte vor presupune extinderea unităților de învățământ din localitățile Tureac, din Bistrița Năsăud, Berzovia, din Caraș-Severin, Adamclisi, din Constanța, Malu, din Ialomița și Nalbant, din Tulcea. De asemenea, acest protocol presupune realizarea a cinci proiecte de reparații la unitățile de învățământ din localitățile Gurahonț, județul Arad, Colonești, județul Bacău, Valea Crișului, județul Covasna, Criscior, județul Hunedoara și Ștefan cel Mare, din județul Neamț.

Odată realizate aceste proiecte, Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Devoltării, va putea face o estimare de costuri și va stabili o metodologie națională privind investiția în modernizarea clădirilor școlilor din România. Responsabilitatea suportului financiar pentru renovarea unităților de învățământ va reveni exclusiv autorităților locale, a precizat ministrul Educației.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/ministerul-educatiei-5-451-de-cladiri-de-invatamant-nu-detin-autorizatie-sanitara-de-functionare-33881.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/ministerul-educatiei-5-451-de-cladiri-de-invatamant-nu-detin-autorizatie-sanitara-de-functionare-33881-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv