loading…

Curtea Europeană de Justiție a decis miercuri că guvernele statelor din blocul comunitar nu pot obliga firmele de telecomunicații să păstreze toate datele clienților lor pentru o anumită perioadă de timp.

În decizia din 2014 privind drepturile digitale, Curtea de Justiție a declarat nulă directiva privind păstrarea datelor de trafic și de localizare, arătând că se încalcă dreptul la viață privată și de protecție a datelor personale. Pe baza acestei decizii s-au înaintat Curții două solicitări privind obligativitatea firmelor de telecomunicații din Suedia și Marea Britanie de a păstra datele, se arată într-un comunicat al Curții de Justiție de la Luxemburg, conform Mediafax.

O astfel de legislație „depășește limitele a ceea ce este strict necesar și nu poate fi considerată justificată într-o societate democratică”, au arătat judecătorii de la Curtea de Justiție a UE (CJUE) în decizia de miercuri.

Guvernele pot solicita date țintite, cu condiția unor mecanisme de control stricte, dar datele trebuie stocate doar în interiorul UE, fiindcă există riscul ca acestea să fie accesate ilegal, se arată în decizia CJUE.

Hotărârea vine după un lung șir de dezbateri care a pornit în 2013, atunci când Edward Snowden a făcut publice date despre spionajul în masă al Marii Britanii și Statelor Unite.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/decizie-a-curtii-europene-de-justitie-firmele-de-telecomunicatii-nu-au-voie-sa-stocheze-datele-clientilor-33838.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/decizie-a-curtii-europene-de-justitie-firmele-de-telecomunicatii-nu-au-voie-sa-stocheze-datele-clientilor-33838-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv