loading…

Tradițiile din zona Ardealului spun că în noaptea de Ignat, porcul își visează cuțitul și din această zi, de 20 decembrie, animalul nu mai mănâncă, în vreme ce despre Moș Crăciun se spune că era un bătrân ursuz până a cunoscut Miracolul Nașterii Domnului.

Potrivit tradițiilor păstrate de etnografii din Sibiu, în 20 decembrie se serbează Sfântul Ignație, un sfânt martir, care a murit în amfiteatru, sfâșiat de fiare, obișnuita distracție romană, notează Mediafax.

Sărbătoarea se pliază peste o credință veche, legată de animalul care este sacrificat acum, porcul.

„Se zice că porcul își visează cuțitul de Ignat, că nu mai mănâncă după această dată și că dacă l-ai ține mai mult decât ziua de Ignat, nu ar mai fi în plină formă. La romani exista o categorie de preoți care ghiceau în măruntaiele animalelor sacrificate. La noi se păstrează credința că dacă splina porcului are o anumită formă, este îngroșată într-un capăt, va fi iarna mai grea. Probabil că modul în care se hrănește un animal determină niște modificări pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrând-nevrând devine o zi cu dezlegare la porc. Se face așa zisa tocană a porcului. Acest animal este respectat ca o ființă, căreia i se face pomană”, a povestit Carmina Maior, fost muzeograf la CNM Astra Sibiu, tradiția „pomenii porcului”.

Maior mai spune că tradițiile de la Ignat până la Crăciun sunt nenumărate, printre care și cea legată de faptul că Moș Crăciun era, de fapt, un bătrân ursuz până a cunoscut miracolul Nașterii Domnului.

Despre porcul negru, tăiat de Ignat, Carmina Maior spune că aeastă culoare are, uneori, un sens negativ, dar câteodată înseamnă noroc.

„Sângele unui animal negru se presupune a avea anumite proprietăți pentru că sângele transmite puterea. Se mânjea copilul cu sânge sau se bea sânge de urs ca cel mic să fie voinic. Considerat un obicei barbar, oamenii credeau că păcătuiesc și nu încercau decriptarea acestei tradiții”, mai spune Carmina Maior.

De Ignat, după ce erau pregătite preparatele, tradiția spune că trebuie continuat Postul până în Ajunul Crăciunului.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/traditia-in-noaptea-de-ignat-si-cum-anunta-porcul-taiat-ce-iarna-va-urma-33777.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/traditia-in-noaptea-de-ignat-si-cum-anunta-porcul-taiat-ce-iarna-va-urma-33777-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv