Autor:
Antoaneta Etves
|
marţi, 20 decembrie 2016 | 0 Comentarii
| 0 Vizualizari

<!–

–>

Mai multe organizaţii susţiin că sediul Primăriei Capitalei a devenit o fortăreaţă pentru oameni. Sala de unde puteau viziona şdinţele a fost închisă, transmisia live a şedinţelor nu a mai mares, iar multe acte ale Municipalităţii nu sunt publice pe pagina de internet a instituţiei.

La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor, se precizează într-un comunicat emis de Activ Watch.

Raportul a fost realizat de  Asociația ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, Funky Citizens.  

Organizațiile semnatare au analizat modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul transparenței decizionale și a implicării cetățenilor în deciziile publice. Primele șase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exercițiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident.

“Având în vedere principalele concluzii ale raportului atașat, facem un apel public către Primarul General să aplice și să respecte cadrul legal ce vizează transparența decizională și să transpună în fapte principiile de transparență enunțate în campania electorală. Facem un apel și către membrii Consiliului General, cărora le solicităm să reprezinte și să deservească interesul public, să fie o voce a comunității locale în ședințele Consiliului General și să refuze votul proiectelor care nu respectă etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publică pentru proiectele de acte normative)”, au precizat reprezentanţii Activ Watch.

Ce au constatat cei de la Activ Watch:

1.Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică;

2. Din cele 751 de dispoziții de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale;

3. A fost închisă  „cantina”, sala din incinta Primăriei Generale în care cetățenilor le era permis să vizioneze ședința de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetățean să participe la o ședință de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet și a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul Ședințelor de Consiliu, chiar dacă acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.

4. Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere și analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituției a unor forme de buget scanate și care nu sunt prezentate și în secțiunea de dezbatere publică a site-ului PMB.

5. Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL și PMP) suntîmpiedicați de președintele de ședință să dezbată proiectele. Intervențiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.

6. Primăria Generală nu a publicat datele de contact și programul de audiențe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacțiune instituțională între cetățeni și aleșii locali.

Tag-uri:
psd, capitala, şase, luni, mandat, gabriela firea, ong, primarie, consiliul general al capitalei

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Capitalei – prima jumătate de an sub guvernare PSD.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/02-firea-evz-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/12/02-firea-evz-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialAdministratie Locala
Autor: Antoaneta Etves | marţi, 20 decembrie 2016 | 0 Comentarii | 0 Vizualizari <!-- --> Mai multe organizaţii susţiin că sediul Primăriei...

Preluat de la EVZ