Autor:
Simona Stupar
| luni, 31 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 10 Vizualizari

<!–

–>

Michel Aoun

Parlamentul libanez l-a ales, azi,în funcția de președinte al țării pe Michel Aoun, apropiat al mișcării șiite Hezbollah, după 29 de luni de vid instituțional la Beirut.

Michel Aoun a fost ales din a doua tentativă, după ce într-un prim tur desfășurat luni la prânz el reușise să obțină sprijinul a 84 de parlamentari, cu două voturi sub pragul minim necesar de două treimi dintre cei 128 de membri ai Parlamentului, relatează relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

În al doilea tur de scrutin, Aoun a avut nevoie doar de o majoritate simplă (65 de voturi).

Postul de președinte al Libanului era vacant din mai 2014, când a expirat mandatul lui Michel Suleiman.

Timp de aproape doi ani și jumătate, Libanul, împărțit politic între linii sectariene diferite, a fost fără președinte. Michel Aoun, lider creștin și fondator al Mișcării Libere Patriote, de mult timp unul dintre principalii candidați, este din 2006 un aliat al partidul șiit susținut de Iran, Hezbollah, care fusese anterior un oponent politic dur al lui Aoun.

Alianța cu Hezbollahul a fost suficientă pentru a-l transforma pe Aoun în persona non grata pentru principalul partid sunnit din țară, Mișcarea Viitorului, condusă de fostul premier Saad Hariri, cu legături puternice cu Arabia Saudită.

Lipsa unui conducător al țării, din mai 2014, a paralizat, practic, viața politică. Astăzi, Aoun a fost în sfârșit ales președinte, cu sprijinul remarcabil al Mișcării  Viitorului.

Alegerile vin după schimbări dramatice ale politicilor și pozițiilor partidelor majore, în urma cărora mulți observatori au declarat că nu mai înțeleg nimic din dinamica extrem de complicată a acestor jocuri politice, scrie BBC.

Tag-uri:
Michel Aoun, Michel Suleiman, liban, presedinte, parlament, libanez

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Țara care are, în sfârșit, PREȘEDINTE, după 29 de luni fără șef de stat.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/michel-aoun-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/michel-aoun-465x390-300x280.jpgrootstireaActualitate/EsentialASIA
Autor: Simona Stupar | luni, 31 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 10 Vizualizari <!-- --> Michel Aoun Parlamentul libanez l-a ales, azi,în funcția...

Preluat de la EVZ