Autor:
Andrei Vişan
| luni, 31 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 3 Vizualizari

<!–

–>

Țurca, un joc aproape uitat

Un proiect de cercetare şi revigorare a jocului de ţurcă se va derula pe parcursul lunii noiembrie în zona Întorsurii Buzăului la iniţiativa Asociaţiei Cultural-Ştiinţifice “Carpaţii Răsăriteni” din Sfântu Gheorghe.

Coordonatorul proiectului, Dan Buzea a declarat că originile acestui joc nu sunt cunoscute, dar a fost foarte popular până la începutul anilor 90, când a intrat într-un con de umbră pe fondul schimbării societăţii şi evoluţiei tehnologiei, care a oferit tinerilor alte modalităţi de petrecere a timpului liber.

Proiectul vizează nu numai cercetarea şi documentarea jocului de ţurcă, ci şi organizarea unor competiţii demonstrative. Cercetarea se va realiza prin interviuri, aplicarea de chestionare şi înregistrări audio-video cu oameni care au jucat ţurca.

Încercăm să redescoperim acest joc al copilăriei, guia, cum mai este cunoscută în diferite zone ale ţării. Până în 1995 am jucat şi eu, dar de atunci o singură dacă am mai pus mâna pe bâtă. Vrem să acumulăm o bază de date serioasă cu cei pe care reuşim să îi găsim, care au practicat jocul de ţurcă, să avem un material documentar despre acest joc, să îl putem salva şi valorifica pe viitor”, a declarat Dan Buzea.

Proiectul se va derula în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna şi va implica elevi şi profesori, în special din zona Întorsurii Buzăului.
În urmă cu aproape patru ani, Dan Buzea a derulat un proiect similar ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea jocului de oină în zona Întorsurii Buzăului. Împreună cu echipa sa, a adunat numeroase fotografii, mărturii audio şi video de la bătrânii care ‘băteau’ oina în tinereţe ori care ştiu poveşti legate de acest sport tradiţional. De asemenea, au format câteva echipe de jucători care practică acest sport şi participă la diverse competiţii locale.

Tag-uri:
țurcă, joc, buzau, oina, sport

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revigorarea jocului de ŢURCĂ. Cine participă.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/turca-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/turca-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Autor: Andrei Vişan | luni, 31 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 3 Vizualizari <!-- --> Țurca, un joc aproape uitat Un proiect de...

Preluat de la EVZ