loading…

Președintele Klaus Iohannis a cerut astăzi Parlamentului reexaminarea legii prin care termenul de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice a fost stabilit pentru 31 octombrie 2016, nu 31 decembrie 2016, așa cum decisese Guvernul.

Astfel, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 61/2015 prevede că termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, prevăzut la art. 93 teza întâi din actul normativ menționat, se prorogă până la data de 31 decembrie 2016. Prin Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, Parlamentul a decis că termenul prorogat este 31 octombrie 2016, scrie Mediafax.

Șeful statului atrage atenția că termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităților publice și/sau instituțiilor publice să-și exercite atribuțiile constituționale și legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât și la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective.

Devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar și cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane și bugetare necesare pentru organizarea și funcționarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât și a completelor de judecată. În lipsa cadrului funcțional și organizatoric adecvat, apreciem că intrarea în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvență pe bază de plan de rambursare, cât și procedura simplificată de insolvență’‘, se arată în cererea de reexaminare.

Iohannis mai argumentează că intrarea în vigoare a dispozițiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active are, de asemenea, impact și asupra activității de înfăptuire a justiției, impunând suplimentarea prealabilă și semnificativă a personalului instanțelor de judecată.

Acesta este un proces complex, ce se desfășoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, concluzionează președintele.

Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice prevede ca orice cetățean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să își poată reeșalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani. Potrivit legii, cei care își declară falimentul personal sunt protejați astfel de executarea silită. Toate cheltuielile datornicului vor fi însă verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscală, dar și de cei care au ajuns în insolvență în mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achiziții costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/iohannis-cere-reexaminarea-legii-insolventei-persoanelor-fizice-31-octombrie-prea-devreme-30950.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/iohannis-cere-reexaminarea-legii-insolventei-persoanelor-fizice-31-octombrie-prea-devreme-30950-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv