Autor:
Vlad Teodorescu
| duminică, 30 octombrie 2016 | 3 Comentarii
| 283 Vizualizari

<!–

–>

În două ore peste 280 de mii de alegători şi-au exercitat dreptul la vot

În primele șase ore de la deschiderea secţiilor de votare peste 920.000 de cetățeni şi-au exercitat dreptul la vot, pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, ceea ce reprezintă 32,01%. Informaţiile sunt prezentate de către președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

UPDATE ora 14,00 – Până la ora 14:00, peste 920 de mii de alegători şi-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 32, 01%. Informaţiile sunt prezentate de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

UPDATE ora 13,55 – PRIMUL INCIDENT. Mihai Ghimpu, „retras” din cursa electorală. Ce spune CEC

La o secție de vot din municipiul Chișinău, reprezentanții biroului electoral al secției de votare au dat un buletin de vot în care în dreptul concurentului electoral Mihai Ghimpu era aplicată ștampila retras.

Ştampila „Retras” în dreptul candidatului Mihai Ghimpu a fost aplicată din greşeală pe un singur buletin de vot. Precizarea a fost făcută pentru IPN de către responsabila pentru comunicare a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sârbu, în contextul în care Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX a sesizat că la o secţie de votare din capitală pe mai multe buletine s-a aplicat greşit ştampila „Retras”.

CEC a verificat informaţia, iar ştampilarea greşită a unui singur buletin de vot au confirmat-o şi reprezentanţii Partidului Liberal. Această eroare nu a afectat procesul electoral, a mai spus Rodica Sârbu.

UPDATE ora 13,54 – Secția de votare nr. 117 din Chișinău: 30% din alegători s-au prezentat la vot

UPDATE ora 13,40 –  Cum se votează la Capaclia, Cantemir?

Primarul satului Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, a declarat pentru EVENIMENTUL ZILEI, că în localitate la el, până la orele 13.00, au votat cca 450 alegători, din numărul total de 1.400. Potrivit lui, se așteaptă că electoratul va fi mai activ spre seară, între orele 17.00-18.00, când sătenii vor veni la secția de votare.

Dl Busuioc ne-a mai declarat că, posibil, să se adune vreo 700 de voturi și că acesta este deja un precedent, înregistrat și la alte alegeri. Una e bună: n-a fost înregistrat niciun incident, chiar dacă cei din zona de sud sunt mai aprinși și la vorbă, și la mânie. 

UPDATE ora 13.00 – Până la ora 13:00, circa 800 de mii de alegători şi-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 27, 72%. Informaţiile sunt prezentate de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Mai mult dintre jumătate de alegători sunt femei. Cei mai mulţi dintre alegători sunt persoane cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar cei mai puţini sunt tinerii de 18-25 de ani.

UPDATE ora 12,00. – În primele patru ore de la deschiderea secţiilor de votare, pentru alegerea președintelui Republicii Moldova, peste 635 de mii de cetățeni şi-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 22, 07%. Informaţiile sunt prezentate de către președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

Russu a mai spus că toate secţiile de votare din ţară ( în total 1981 de secţii – n.r.) s-au deschis fără incidente. Sunt create toate condiţiile pentru ca cetăţenii să poată vota.

Mai mult dintre jumătate de alegători sunt femei.

Cei mai mulţi dintre alegători sunt persoane cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar cei mai puţini sunt tinerii de 18-25 de ani.

UPDATE ora 11.00 – Către ora 11.00, la urnele de vot s-au prezentat aproape 476 de mii de alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din circumscripţia Donduşeni – peste 12,54 % din aceştia au votat, iar cea mai scăzută rată de participare se atestă în UTA Găgăuzia – 7,19 %.

Preşedinta CEC, Alina Russu, a comunicat jurnaliştilor că localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din Donduşeni – 41%, iar cu cei mai pasivi e Tătăreşti, raionul Străşeni – aproape 3%. Alina Russu a menţionat că până în prezent nu au fost înregistrate încălcări, iar toate secţiile activează în regim normal. Referindu-se la cutremurul din Italia, produs în această dimineaţă, preşedinta CEC a notat că activitatea secţiilor de votarea din această zonă nu a fost perturbată.

Preşedinta CEC, Alina Russu, a comunicat jurnaliştilor că toate secţiile de votare din ţară s-au deschis fără incidente, în total 1981 de secţii. Sunt create toate condiţiile pentru ca cetăţenii să poată vota.

 51,88% dintre alegătorii care au votat deja sunt bărbaţi, iar 48,12% sunt femei. Cei mai mulţi dintre alegători sunt persoane cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani – 39,12%%, iar cei mai puţini sunt tinerii de 18-25 de ani – 5,81%.

Secţiile de votare sunt deschise până la ora 21.00.

SUA monitorizează alegerile de la Chișinău de la fața locul. Ambasadorul Pettit, prezent într-una din secții

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a vizitat și el astăzi una din secțiile de votare, aflată în incinta Academiei de Științe a Moldovei. Acesta nu a făcut declarații de presă.

Alegeri prezidențiale și alegeri locale în aceeași zi

Concomitent cu alegerile la funcția de Președinte al Republicii Moldova, au loc alegeri locale noi ale primarilor comunei Iserlia, raionul Basarabeasca, satului Bucuria, raionul Cahul, comunei Gălășeni, raionul Rîșcani și comunei Gălești, raionul Strășeni, precum și referendum local privind revocarea primarului satului Pitușca, raionul Călărași.

Tag-uri:
alegeri prezindentiale, republica moldova, ambasadorul pettit, alina russu, votat, sectii, monitorizeaza, chisinau, prezenta, vot, 2016, alegatori, prezenta la vot, incidente

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TEXT LIVE. Republica Moldova – ALEGERI PREZIDENŢIALE 2016: 920.000 de alegători au votat deja. SUA monitorizează alegerile de la Chișinău.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/vot-465x390-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/vot-465x390-4-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Vlad Teodorescu | duminică, 30 octombrie 2016 | 3 Comentarii | 283 Vizualizari <!-- --> În două ore peste 280 de mii...

Preluat de la EVZ