Autor:
Cezar Ionescu
| duminică, 30 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 47 Vizualizari

<!–

–>

Foto: romaniacurata.ro

Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați azi la urne pentru a-și alege preşedintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00, conform agerpres.ro.

Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului ‘Platforma Demnitate și Adevăr’ (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

Tag-uri:
alegeri, presedinte, direct, Republica Moldova, urne, scrutin, vot, electorat, alegeri prezidentiale

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Republica Moldova: Primele alegeri după 2000 prin care cetăţenii îşi aleg direct preşedintele!.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/alegeri-moldova-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/alegeri-moldova-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Cezar Ionescu | duminică, 30 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 47 Vizualizari <!-- --> Foto: romaniacurata.ro Peste 2,8 milioane de cetățeni ai...

Preluat de la EVZ