loading…

Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat astăzi undă verde pentru semnarea de către Belgia a tratatului de liber-schimb între UE și Canada, relatează AFP, Reuters și DPA.

O moțiune a parlamentului valon prin care i se cere șefului executivului local, Paul Magnette, să acorde delegație guvernului federal pentru a semna CETA din partea Belgiei a fost aprobată cu 58 de voturi pentru și cinci împotrivă, în cadrul unei ședințe plenare extraordinare în capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.

”CETA amendat, CETA corectat este mai corect decât vechiul CETA; el oferă mai multe garanții decât vechiul CETA și este cel pe care eu îl apăr în fața dumneavoastră”, a spus Magnette în cadrul discursului susținut în ședința plenară extraordinară.

După negocierile maraton cu Comisia Europeană, apoi cu Canada și în final cu guvernul federal belgian și cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces.

”Sunt bucuros pentru veștile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci când toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA îl voi contacta pe premierul Justin Trudeau”, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, Summitul UE-Canada care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ceta-parlamentul-din-valonia-da-unda-verde-pentru-semnarea-tratatului-de-liber-schimb-ue-canada-30843.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ceta-parlamentul-din-valonia-da-unda-verde-pentru-semnarea-tratatului-de-liber-schimb-ue-canada-30843-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv