Autor:
Dan Andronic
| sâmbătă, 29 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 4641 Vizualizari

<!–

–>

Cronică Electorală

Klaus Iohannis a intrat în campanie. Și eu. După cum mulți cred că ați aflat m-am decis să candidez la alegerile parlamentare din decembrie. Pe listele PMP pentru Camera Deputaților la Giurgiu. De ce la Giurgiu? Alegerea nu a fost a mea, ci a lui Traian Băsescu. Care mi-a dat un mesaj scurt: Accepți locul 1 pe lista la CD pentru Giurgiu? Am răspuns la fel de scurt: Dacă dvs. credeți că-i bine, da.

A urmat o conversație în care Traian Băsescu mi-a spus că nu este un “județ sigur”, că este de dus o luptă, că sunt șanse 50-50 (ceea ce din experiența mea de consultant înseamnă mai mult că n-ai șanse), că dacă vreau trebuie să mă hotărăsc repede. M-am decis, nu atât de repede pe cât ar fi vrut Traian Băsescu și am început o cursă contra-cronometru de completat hârțogăraia aferentă candidaturii. Care pot să vă spun că este treabă de săptămâni, nu de zile, că ți se cere să ții minte lucrurile pe care nici Statul nu le mai știe foarte bine, dar poate că și aici trebuie schimbat ceva.

Prima întrebare ar fi de ce m-am hotărât să candidez?

Nu o să dau același răspuns ca și Alexandru Căutiș și să spun că vreau să fac un experiment, pentru că nu vreau lucrul acesta. Vreau să mă duc în Parlament și să încerc să schimb ceva. Nu în sfera Codului Penal, așa cum ar putea insinua unii, ci în sfera respectului față de oameni și a nevoilor lor. Iar aici mă pricep bine, zic eu, într-un singur domeniu: cel al presei. Mă refer atât la nevoia de informare, absolut esențială într-o democrație, cât și la condițiile de muncă (din ce în ce mai grele) din presă.

Într-un mesaj postat pe Facebook zilele trecute spuneam: Dacă voi ajunge deputat voi încerca să fac ceva concret pentru presă. Situația este dramatică, cei care conduc ziare si televiziuni, care dau salarii la mii de oameni, simt presiunea zi de zi. De care profită politicienii, oamenii din serviciile de informații, oamenii de afaceri, câți au mai rămas…

Dramatic este ce se întâmplă și în provincie, unde situația presei este mult mai grea decât în București.

Dacă voi câștiga suficiente voturi, voi încerca să fac ceva concret ca să ieșim din sfera dezbaterilor inepte, de tipul X lucrează la Adevarul, ziarul PENALULUI de Cristian Burci, Y lucrează la Romania Libera, ziarul PUSCARIASULUI de Adamescu, Z la Televiziunea BANDITULUI de Păcurariu, Voiculescu sau Ghiță, șamd.

Presa merită mult mai multă atenție din partea guvernanților și mă refer la sfera economică”. Aici pot adăuga multe nume, inclusiv cel al EvZ, dar nu vreau să alterez conținutul postării anterioare.

Unora poate că li se pare derizoriu un asemenea demers, poate că sunt mulțumiți cu informațiile pe care le primesc pe Facebook sau de la diverși bloggeri, dar asta nu este presă. Presa înseamnă anchete, reportaje, puncte de vedere cu care poți să nu fii de acord dar pe care le poți citi, editoriale și multă informație. Iar aici situația este dramatică!

Pot explica prin prisma experienței ultimilor ani, spunându-vă că în cadrul Editurii Evenimentul și Capital lucrează în jur de 100 de oameni. Ceea ce înseamnă un buget de salarii destul de mare, dar vreau să vă gândiți că la B1TV lucrează aproape 200 de oameni, la Realitatea TV 350, la România TV peste 600, La Antena 1 peste 600, la România liberă 50-60 de oameni, la Adevărul în jur de 200, iar cifrele mele sunt aproximative. Însă știu exact ce dificultăți au toți aceia care conduc afaceri în mass-media. Știu de la Sorin Oancea, de la Rareș Bogdan, Catrinel Gheorghe, Sabin Orcan, Radu Tudor, plus mulți alții cu care pot avea păreri politice diferite, dar împărtășim aceleași greutăți.

De fiecare dată ne-am întrebat de ce Presa este pusă în România la același nivel cu taraba din complexul “Europa”.

De ce nu este privită Presa de către guvernanți ca fiind un serviciu social la fel de important ca și Sănătatea sau Educația? Alte țări din Uniunea Europeană o fac. Potrivit unui studiu realizat de Reuters, singurul pe care l-am găsit, la nivelul anului 2008, subvențiile acordate presei de către Germania erau de 7,7 miliarde Euro, Marea Britanie venea pe locul doi cu 4,9 mld. Euro, iar Franţa pe trei cu circa 4,3 mld. Euro. Finlanda era pe locul unu raportat la cap de locuitor cu 130 euro.

Mare parte din acești bani se acordau pentru susținerea serviciului public de TV și radio, dar erau acordate facilități și presei private. De la reducerea TVA la subvenționarea abonamentelor, reduceri taxe, sau bani dați presei minorităților. Azi, poate că sumele sunt mult mai mici, dar în mod cert nu au dispărut.

Știați că în Italia se acordau câteva zeci de milioane de euro pe an pentru publicațiile scoase de colective de ziariști, fără patronat economic? Sau că Franța dădea 20 de milioane de euro anual publicațiilor online?  

Putem aplica același model la vânzarea cărților, sau la supraviețuirea presei literare.

De ce este în România altfel?

Răspunsul este simplu: pentru că Statul nu are interes să dezvolte o presă independentă, care în cele mai multe cazuri înseamnă ostilă Puterii. Și atunci preferă exercitarea unui anumit tip de presiune, prin intermediul patronatului sau instituțiilor, care sunt mult mai sensibile la deciziile politicului decât restul jurnaliștilor. Aici discuția poate fi lungă, dar prefer să o las pe altă dată. Nu există un singur vinovat, după cum nici soluțiile nu pot veni peste noapte.

V-ați întrebat câți ziariști sunt în România? De fapt câți oameni trăiesc din presă? Eu mi-am pus această întrebare și am găsit un răspuns vag: în jur de 25-30.000. Poate că sunt mai mulți sau mai puțini, dar în mod cert nu vorbim de o meserie care să-ți permită să te îmbogățești sau care să te ajute să emigrezi. Jurnalistica o faci din pasiune și atât!

Cam aceasta ar fi schița unui proiect pe care l-aș vedea aplicat în cazul în care aș avea un loc în viitorul parlament. Dacă nu, voi găsi pe cineva să ne asculte!

Am vreun proiect pentru Giurgiu?

Cam asta a fost întrebarea ziariștilor locali. Nu m-am apucat să înșir vorbe goale, pentru că nu trebuie să trăiești în Giurgiu ca să vezi că locurile de muncă sunt principala problemă. Distanța față de București, destul de mică, 66 de kilometri, ar trebui să fie un avantaj, dar la fel ca peste tot, calea ferată nu mai reprezintă o opțiune de transport. Microbuzele îți iau 15-16 lei pe transport și te lasă la marginea Capitalei. Cu mașina proprie cheltui mult mai mult, deci nu poți căuta un loc de muncă la București și să te întorci cu bani acasă.

Pe plan local cel mai mare angajator rămâne Statul, ceea ce a garantat o compoziție politică monocoloră. Câștigau liberalii Consiliul Județean, toți deveneau liberali. Idem PSD. Aici trebuie făcut ceva și pe măsură ce voi înțelege mai multe, voi veni cu soluții. Am idei clare, dar trebuie fundamentate. Nu voi intra în campanie doar cu un proiect la nivel național care să vizeze presa!

Penalii în politică.

Am văzut și polemica dintre Klaus Iohannis și Liviu Dragnea pe tema penalilor în politică. Președintele României și-a asumat rolul de berbece în campania electorală și a decis să ia tema între coarne și să dea în adversari – PSD, ALDE și PMP. Nu o putea face PNL pentru că numele lui Verginel Gireadă, condamnat la trei ani de închisoare și candidat liberal pe un loc eligibil al Vaslui, ca să dau un singur exemplu, însemna ca discuțiile să se încheie rapid.

În realitate, singurul om politic care are imunitate este Președintele României. În cazul lui se opresc toate anchetele pe perioada mandatului la ușa instanței, după cum doar el este protejat, informal, de instituțiile statului. Restul parlamentarilor obișnuiți nu au imunitate decât în cazul arestărilor și perchezițiilor, iar foștii miniștri trec prin filtrul președinției și după aceea se cere încuvințarea parlamentului. Deci diferența între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea este că Dragnea poate fi cercetat oricând și trimis în judecată, iar Klaus Iohannis doar după terminarea mandatului. Pe cale de consecință, Klaus Iohannis nu va avea nici un dosar penal trimis în instanță, indiferent câte plângeri se vor face împotriva lui.

Dacă se vrea renunțarea la imunitate atunci trebuie făcută pentru toată lumea: parlamentari, miniștri, președintele României.

Dar, deocamdată, se impune doar o singură concluzie: A început Cafteala!

Tag-uri:
Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Dan Andronic, Camera Deputaților, Traian Băsescu, Alexandru Căutiș, Codului Penal, Cristian Burci, Romania Libera, Editurii Evenimentul, La Antena, Sorin Oancea, Rareș Bogdan, Catrinel Gheorghe, Sabin Orcan, Radu Tudor, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Consiliul Județean, Președintele Rom, Verginel Gireadă, Penalii Am

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A ÎNCEPUT CAFTEALA! Cum am devenit candidatul PMP de Giurgiu, de ce l-am ales pe TRAIAN BĂSESCU și care-i diferența dintre Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. CRONICĂ ELECTORALĂ de Dan Andronic.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/dan-andronic_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/dan-andronic_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Dan Andronic | sâmbătă, 29 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 4641 Vizualizari <!-- --> Cronică Electorală Klaus Iohannis a intrat în...

Preluat de la EVZ