Autor:
Magda Spiridon
| vineri, 28 octombrie 2016 | 1 Comentarii
| 370 Vizualizari

<!–

–>

Tragedia de la Colectiv

Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată a Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, în dosarul Colectiv. În urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de persoane.

Ei sunt acuzaţi de DNA de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Astfel, procurorii militari din DNA susțin că, în perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, Antonia Radu şi George Petrică Matei, în calitate de ofițeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

”Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere. Astfel, a fost cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta Clubului Colectiv în perioada septembrie 2014 – 30.10.2015, dar și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov”, se arată în referatul DNA.

Anchetatorii mai arată că neglijența celor doi ofițeri a dus la:

  • crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență – I.S.U. București Ilfov (reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție),
  •  obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data tragediei).

Nu au întocmit niciun act

Procurorii mai menționează că, deși au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, Antoninia Radu şi George Petrică Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Mai mult, în aceeași calitate și cu bună știință, cei doi ofițeri, fiind în timpul serviciului și contrar atribuțiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență și au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu.

248 de persoane s-au constituit părți civile

Până în acest moment, în acest dosar s-au constituit părți civile un număr de 248 persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei.

”În cauză, s-a procedat la introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor într-un dosar distinct care are ca obiect, printre altele, modalitatea în care au fost încheiate mai multe contracte de sponsorizare la nivelul I.G.S.U., în legătură cu care există suspiciunea rezonabilă că au fost încălcate actele normative în vigoare cu privire la acest gen de activitate. Totodată, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparțin inculpaților Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei”, mai arată procurorii DNA.

. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Tag-uri:
Colectiv, DNA, ISU, tragedie, pompieri trimisi in judecata, justitie, pompieri, procurori dna, dna, dosarul colectiv, colectiv dosar, dosarul colectiv pompieri, tineri ucisi, incendiu colectiv

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DOSARUL COLECTIV. La un an de la TRAGEDIA în care AU MURIT 64 DE TINERI, pompierii care au verificat clubul au fost TRIMIŞI ÎN JUDECATĂ. Care sunt ACUZAŢIILE şi ce DAUNE COLOSALE POT PLĂTI.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/15-colectiv-lib-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/15-colectiv-lib-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEvenimente
Autor: Magda Spiridon | vineri, 28 octombrie 2016 | 1 Comentarii | 370 Vizualizari <!-- --> Tragedia de la Colectiv Procurorii militari din DNA...

Preluat de la EVZ