loading…

Procurorii anticorupție susțin, că în dosarul în care sunt cercetați doi foști angajați ai ISU în legătură cu incendiul din clubul Colectiv s-au constituit 248 de părți civile care cer daune de 212.474.000 euro și 51.240.315 lei.

Până în acest moment, în dosarul la care faceți referire s-au constituit părți civile un nr. de 248 persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei. De asemenea, au mai fost identificate un număr de 55 persoane ca participanți sau succesori în drepturi ale unora dintre victimele incendiului produs în clubul Colectiv din București la data de 30.10.2015, cărora le-au fost aduse la cunoștință obiectul cauzei, încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpaților precum și drepturile și obligațiile procesuale, urmând a fi citați în cauză în calitate de persoane vătămate“, se arată în răspunsul procurorilor, scrie Mediafax.

Curtea Militară de Apel a decis pe 15 februarie să retrimită dosarul în care sunt anchetați pompierii George Matei și Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) București-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul, magistrații cerând “respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlați subiecți procesuali – corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați dar și înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil“.

George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015, fiind acuzați că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenirea și stingerea incendiilor (PSI).

În plus, ISU București-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din clubul Colectiv.

Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparținând SC Colectiv Club SRL, dar și prin efectuarea unor acte contrare atribuțiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condițiile permiterii funcționării societății în lipsa autorizației pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecința fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data menționată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție“, se menționează în rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu și Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, “reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza”.

Procurorii DNA susțin că, deși au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu și Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidență de către ISU București, ca funcționând fără aviz sau autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajați ai ISU s-ar fi oferit să-i ajute pe patronii clubului cu întocmirea dosarului pentru obținerea avizului PSI.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/dna-248-de-parti-civile-in-dosarul-colectiv-cer-daune-de-212-474-000-euro-si-51-240-315-lei-30791.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/dna-248-de-parti-civile-in-dosarul-colectiv-cer-daune-de-212-474-000-euro-si-51-240-315-lei-30791-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv