loading…

Parchetul General al României anunță, astăzi, că în ancheta Colectiv disjunsă și rămasă în lucru se fac cercetări pentru toate faptele sesizate de către victime ori alte persoane, prin plângerile depuse, în dosar fiind urmărit penal unul dintre pirotehniștii din club.

În ceea ce privește cauza disjunsă din dosarul „Colectiv”, aflată în continuare pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, facem următoarele precizări: Procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane și vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum și pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În cauză se efectuează cercetări și față de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă față de alte 92 de persoane vătămate. Totodată, sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză de către persoane vătămate ori alte persoane“, se arată într-un comunicat, scrie Mediafax.

Comunicarea Parchetului General vine după ce, miercuri, avocatul a 20 de părți vătămate în urma incendiului din Colectiv a anunțat că a solicitat extinderea anchetei față de ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcții care a ridicat clădirea unde se afla clubul și față de societatea care a montat buretele din încăpere.

Reprezentanții Parchetului General susțin că în ancheta disjunsă au fost audiate până acum 40 de martori și victime, fiind ridicate și sute de documente medicale de la spitale din țară și din străinătate, locurile unde au fost tratați răniții din Colectiv.

Procurorii care instrumentează dosarul au dispus 82 de expertize medico-legale, fiind cerute și primite înscrisuri de la autorități din țară în acest caz, mai anunță Parchetul General.

Precizăm că potrivit actelor medico-legale întocmite inițial în cauză, medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmității, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în țară, cât și în străinătate“, se arată în comunicat.

Potrivit victimelor care au cerut extinderea cercetărilor, solicitarea a fost depusă pe 11 aprilie, după finalizarea expertizei în construcție de avocatul Antoniu Obancia, reprezentantul legal a douăzeci de persoane implicate în tragedie sau rude ale celor decedați.

După ce s-au materializat expertizele dispuse de către parchet, pe baza lor am identificat alte posibile paliere de răspundere și, propriu-zis, a fost o cerere de extindere a urmăririi penale față de alte fapte, alte persoane. A fost disjunsă și face obiectul unui dosar separat care va fi instrumentat și finalizat intr-un fel“, declara, miercuri, avocatul Antoniu Obancia.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie, 64 de de persoane au murit iar alte peste o sută au fost rănite. Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete, una în care sunt judecați patronii clubului și cei ai firmei care a distribuit artificiile și alta care îl vizază pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acesta fiind judecat alături de alți funcționari.

O a treia anchetă îi vizează pe angajații ISU care ar fi acoperit lipsa avizelor privind siguranța clubului în caz de incendiu, aceștia fiind trimiși în judecată astăzi.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/colectiv-unul-dintre-pirotehnisti-acuzat-de-moartea-celor-64-de-tineri-30798.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/colectiv-unul-dintre-pirotehnisti-acuzat-de-moartea-celor-64-de-tineri-30798-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv