loading…

BNR a decis să înăsprească sancțiunile aplicate băncilor care nu respectă regulile privind rezervele minime obligatorii (RMO), mergând până la suspendarea sau chiar retragerea autorizației, potrivit modificărilor aduse unui regulament.

Banca Națională a solicitat opinia Băncii Centrale Europene (BCE) privind proiectul de regulament privind RMO. Iar BCE nu a susținut această modificare, arătând că regimul de sancționare aplicabil instituțiilor de credit „devine și mai sever“, potrivit Mediafax.

O altă modificare adusă de BNR este scutirea unor bănci de RMO, „în circumstanțe excepționale“, precum măsurile de prevenire și gestionare a crizelor, însă BCE solicită clarificări suplimentare și recomandă precauție, conform regulamentului care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Rezervele minime obligatorii sunt disponibilități bănești ale instituțiilor de credit, în lei și în valută, păstrate în conturi deschise la BNR. Nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii este în prezent de 8% la lei și 10% pentru valută.

Sancțiunile prevăzute de regimul rezervelor minime obligatorii aplicabil în România în caz de nerespectare sunt considerabil mai severe decât cele prevăzute de sistemul rezervelor minime obligatorii din Eurosistem. Prin modificările propuse de proiectul de regulament, regimul de sancționare aplicabil instituțiilor de credit care nu își îndeplinesc obligațiile ce le-au fost impuse de BNR devine și mai sever“, se arată în opinia BCE privind modificările legislative avute în vedere de BNR.

Prin proiectul de regulament al BNR sancțiunile pe care banca centrală le poate aplica pentru neîndeplinirea de mai mult de două ori în decurs de 12 luni a obligației de a deține rezervele minime obligatorii necesare „nu mai sunt limitate la avertismente, amenzi și plata de dobânzi penalizatoare, ci includ și suspendarea parțială sau totală, pentru până la 90 de zile, a autorizației și retragerea autorizației“. Prin comparație, pentru același tip de încălcări sistemul rezervelor minime obligatorii din Eurosistem prevede doar penalități cu titlu cominatoriu.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/bnr-va-sanctiona-mai-drastic-bancile-care-nu-respecta-regulile-privind-rezervele-minime-30714.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/bnr-va-sanctiona-mai-drastic-bancile-care-nu-respecta-regulile-privind-rezervele-minime-30714-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv