Autor:
Teodora Cimpoi
| miercuri, 26 octombrie 2016 | 4 Comentarii
| 461 Vizualizari

Bucureştenii sunt în alertă

Producătorul naţional de gaze Romgaz ar putea opri livrările către Elcen Bucureşti, producătorul de energie termică al Capitalei, chiar de la 1 noiembrie, dacă Primăria nu se va angaja ferm, până la 31 octombrie, că va plăti banii pe gazele contractate de la Romgaz, au declarat pentru EVZ surse din companie.

Consiliul de Administraţie al Romgaz întrunit ieri a aprobat o convenţie între Romgaz – Elcen – Radet şi Primaria Capitalei, ce reglementează obligaţiile între părţi. Convenţia agreată între părţi trebuie aprobată şi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), convocată pentru 31 octombrie. 

“Dacă această convenţie nu va fi aprobată de CGMB, e foarte posibil ca pe 1 noiembrie să sistăm livrarea gazelor naturale. Noi trebuie să avem o garanţie că ne vom primi banii”, ne-au declarat reprezentanţi ai companiei. 

Potrivit acestei convenţii, care prevede furnizarea gazelor până la 31 martie, Primăria Capitalei trebuie să dea banii către Romgaz cel târziu pe 12 noiembrie, reprezentând plata gazelor pentru luna octombrie, dar şi pentru cele 12 zile din noiembrie. 

Primăria Capitalei: Nu se va întrerupe căldura

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări, astăzi, într-o conferinţă de presă, că „ apa caldă și căldura vor fi furnizate în flux continuu și la parametrii necesari în această iarnă. Avem asigurat stocul de gaze naturale  prin semnarea convenţiei dintre RADET, ELCEN şi Romgaz privind justificarea avansurilor de plată, agreată de Primăria Municipiului București, pentru repartizarea în avans de la bugetul local a sumei de 417 milioane lei, aproximativ 100 milioane euro. Aceste fonduri vor fi utilizate exclusiv pentru aprovizionarea cu gaze naturale, astfel încât stocul necesar pentru funcționarea RADET să fie asigurat pentru iarna 2016- 2017”.

Gabriela Firea a explicat că a inițiat proiectul de hotărâre privind aprobarea acestei convenții, realizat în conformitate cu articolul 5^1 alin. (3) al Ordonanței Guvernului nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, proiect care va fi supus aprobării CGMB în şedinţa de luni, 31 octombrie.

ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie, după ce au acumulat datorii uriaşe la furnizori. Schema este aceasta: Primăria Capitalei nu a plătit către Radet contravaloarea subvenţiei la căldura livrată populaţiei (populaţia plăteşte 164 lei/Gcal, dar costul real este de 316 lei/Gcal), Elcen nu şi-a primit banii de la Radet, iar Romgaz nu a încasat banii de la Elcen, suma de recuperat pentru gazele livrate fiind de peste 300 milioane lei.  

Chiar dacă Elcen şi Radet sunt în insolvenţă, dacă Primăria nu va plăti gazele, Romgaz nu e obligată să continue furnizarea. Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, că Primăria Capitalei poate plăti gazele în avans, dar acest lucru nu s-a realizat şi vă spunem şi de ce. 

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Romgaz, elcen, radet, primaria capitalei, insolventa elcen, insolventa radet, CGMB

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE Bucureştenii ar putea rămâne FĂRĂ APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ de la 1 noiembrie. Ce zice Firea .

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/09calorifere_VS-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/09calorifere_VS-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Teodora Cimpoi | miercuri, 26 octombrie 2016 | 4 Comentarii | 461 Vizualizari Bucureştenii sunt în alertă Producătorul naţional de gaze...

Preluat de la EVZ