Autor:
Iulian Chifu
| miercuri, 26 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 203 Vizualizari

Iulian Chifu

Și ceea ce trebuia să se întâmple, sa întâmplat! Marian Lupu, președintele PDM s-a retras din cursa electorală pentru Președinția Republicii Moldova și i-a lăsat locul ca și candidat unic al forțelor pro-europene Maiei Sandu. La scurt timp, și liderul PPEM, Iurie Leancă, a anunat retragerea din cursă. Beneficiarul acestor voturi, devenit candidatul unic pro-european, a respins partial susținerea încercând să se păstreze la distanță de Vladimir Plahotniuc în această fază, pentru a nu transforma turul doi al scrutinului într-unul pro/anti-oligarh sau pro/anti-stat captive și a putea pasa responsabilitatea unei apropieri de Vladimir Plahotniuc cel puțin în egală măsură către Igor Dodon, cu care acesta s-ar fi întâlnit în Cipru și ar fi negociat și fuziunea celor două partide, PSRM și PDM.

Candidatul PD, Marian Lupu a anunțat, în cadrul briefingului de presă ce marca retragerea din cursa electorală, care va avea primul tur duminică, 30 octombrie, că o va susține pe Maia Sandu. Președintele PD a îndemnat electoratul partidului pe care îl conduce, să sprijine candidatul care are cele mai multe șanse să-l învingă pe candidatul pro-rus Igor Dodon.

„Am analizat în cadrul ședinței de astăzi ultimele date foarte proaspete care arată că acea mișcare de ultim moment cu desemnarea candidatului unic nu a dat rezultate scontate probabil și pentru că ea a fost făcută foarte târziu. O parte mare din electoratul PPDA a întărit de fapt nu dreapta ci stânga în special pe candidatul Partidului Nostru. Nici avansul Maiei Sandu nu este unul considerabil, procentele din sondaje rămân destul de apropiate între noi, în limita marjei de eroare, cu șanse relativ egale pentru ambii în turul doi. Candidatul care va ajunge în Turul II să fie unul pro-european. Iar candidatul PAS are cele mai mari șanse să-l învingă pe Igor Dodon. Avem rezultate la limită. Împreună cu colegii am decis să mă retrag din cursa electorală. Mesajul pe care îl transmit pentru electoratul PDM, este să sprijine candidatul care are șanse să-l învingă pe candidatul socialist”, a declarat Lupu.

Liderul PAS, Maia Sandu, a comentat decizia președintelui PDM, Marian Lupu, privind retragerea sa din cursa prezidențială, susținând că nu are nevoie de sprijinul din partea echipei PDM, iar retragerea lui Lupu înseamnă, de fapt, că liderul PSRM, Igor Dodon, este candidatul dorit de Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook ea a scris că „PD a hotărît să-și spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine”. „Circul continuă. Lui Plahotniuc i-a fost frică de faptul că votul oamenilor va arăta cât de puțină susținere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirmă faptul că Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate înțelege”, a declarat Maia Sandu, într-o abordare inedită a strategiei de campanie. În schimb președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a salutat retragerea competitorilor care au decis să dea voie candidatului unic al dreptei de opoziție să acceadă singur în competiția cu Igor Dodon.

PDM a motivat mișcarea prin interesul național al orientării pro-europene a Republicii Moldova, un gest salutar dealtfel. Bătăliile interne la nivelul pro-europenilor sunt tradiționale, dar nimic nu se compară cu apariția în prim plan a Președintelui Republicii Moldova pro-rus, federalist și dispus să rupă acordul de asociere cu UE, cum a anunțat că o va face candidatul socialist pro-rus Igor Dodon.

Gestul de astăzi marchează o puternică schimbare în eșichierul electoral și să imboldul unui trend de coagulare a forțelor pro-europene în turul doi. Mai mult, mișcarea cu impact emoțional major, și capacitate de antrenare a unei speranțe pentru public, însă până în turul doi este suficient timp pentru ca o asemenea mișcare să fie echilibrată, prin reașezarea lui Andrei Năstase, candidatul PPDA, primul care a renunțat la cursă dar care nu a sprijinit-o real pe Maia Sandu, și a lui Dimitri Ciubașenco, Candidatul Partidului Nostru, pro-rus, în spatele lui Igor Dodon. Bătălia pentru președinția Republicii Moldova și pentru drumul său European încă se duce.

Tag-uri:
republica, moldova, candidat, candidat unic, presa, maia sandu, alegeri, international

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului LOVITURĂ de teatru la Chişinău: Candidatul unic pro-european la Președinția Republicii Moldova: Maia Sandu.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/20-chifu-rzv-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/20-chifu-rzv-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Iulian Chifu | miercuri, 26 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 203 Vizualizari Iulian Chifu Și ceea ce trebuia să se...

Preluat de la EVZ