loading…

Curtea Constituțională a României a decis astăzi că legea de aprobare a ordonanței privind plagiatele și școlile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituțională.

Legea este integral neconstituțională, ordonanța de urgență rămâne în vigoare“, a anunțat președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, potrivit mediafax.ro

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern și PNL.

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituțională legea privind școlile doctorale și plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunțaseră că au depus și ei o contestație la aceeași lege, votată însă de unii senatori PNL.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universitățile vor fi cele care vor decide acordarea și retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaților.

Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituție, care prevede că ”în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”. ”Prin prisma acestei reguli constituționale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele și în concordanță cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiții de calitate a legislației. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută și înțeleasă de subiecții de drept, iar pentru a fi înțeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, și previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.

Liberalii au adus și ei argumente similare în fața Curții Constituționale. În primul rând ei invocă jurisprudența CCR, conform căreia o lege trebuie supusă votului final în fiecare cameră a Parlamentului, nu doar într-una din camere, așa cum s-a întâmplat în cazul de față.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/legea-privind-plagiatul-si-scolile-doctorale-este-neconstitutionala-30663.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/legea-privind-plagiatul-si-scolile-doctorale-este-neconstitutionala-30663-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv