loading…

De la 1 ianuarie 2017, dacă forțele politice nu vor opera vreo modificare, vor scădea și accizele la carburanți și nivelul TVA.

România va urca puternic în clasamentul statelor europene cu cei mai ieftini carburanți. Asta dacă actualul Guvern nu va pune în practică intenția de a taxa carburanții ca să compenseze desființarea timbrului de mediu.

În momentul actual, prețul mediu al benzinei este, în România, fără taxe (adică fără accize și TVA) de 2,17 lei pe litru, iar al motorinei de 2,27 lei pe litru, potrivit datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene. După ce se aplică acciza actuală și cota actuală de TVA de 20%, litrul de benzină ajunge, la pompă, 5,04 lei, iar cel de motorină 5 lei.

De la 1 ianuarie însă, taxele ar trebui să scadă, potrivit actualului Cod Fiscal, modificat anul trecut. Astfel, supraacciza de 7 eurocenți pe litru ar urma să fie eliminată din acciza totală, iar cota de TVA urmează să scadă cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Potrivit calculelor economica.net, dacă s-ar aplica noile taxe la actualul preț al carburanților, fără taxe, ar rezulta un preț al benzinei, la pompă, de 4,55 lei, iar motorina ar urma să coste 4,52 lei pe litru. Ar rezulta, așadar, o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzină și motorină.

Cum ar sta România în clasamentul european al prețurilor la carburanți.

În momentul de față, în actualele condiții de taxare, curs valutar și preț al companiilor petroliere, prețul mediu al benzinei de la pompă este, în România, de 1,12 euro pe litru, iar cel al motorinei de 1,11 euro pe litru.

Cu acest nivel de preț, România ocupă acum locul opt în rândul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici prețuri ale benzinei, după Bulgaria, Cipru, Cehia, Polonia și cele trei state baltice. În ceea ce privește motorina, România este pe locul 11 în rândul țărilor cu cea mai ieftină motorină, după Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, cele trei state baltice, Luxemburg, Slovacia și Spania.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/cu-cat-se-vor-ieftini-benzina-si-motorina-la-1-ianuarie-30653.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/cu-cat-se-vor-ieftini-benzina-si-motorina-la-1-ianuarie-30653-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv