Autor:
Radu Pădure
| marţi, 25 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 54 Vizualizari

Convoi ISIS îndreptându-se nestingherit spre Rutba pe Calea Ba’aj

Deși asediată la Mosul, ISIS este pe cale să-și creeze în Irak un nou fief, la Rutba, în zona sunnită de la frontierele cu Siria și Iordania.

În ciuda ofensivei lansate de coaliția internațională sprijinită de Statele Unite pentru a recuceri orașul Mosul din mâinile ISIS, jihadiștii au găsit suficiente resurse pentru a-și extinde zona controlată, ocupând jumătate dintr-un oraș irakian, aproape de frontierele cu Siria și Iordania.

Potrivit Reuters, militanții islamiști au atacat duminică, printr-o surprinzătoare manevră, orașul Rutba, în încercarea de a slăbi presiunea asupra Mosul. Vinerea trecută, ei au lansat o operațiune asemănătoare asupra orașului Kirkuk, de unde au fost alungați doar după două zile de lupte crâncene, în care au provocat trupelor guvernamentale un număr însemnat de pierderi de vieți omenești, în comparație cu propriile pierderi:, în vreme ce dintre jihadiști au pierit sub 50, numărul morților din rândurile aliaților a fost de 100.

În Rutba, trupele irakiene și luptători din triburile sunnite care luptă aici susțin că au reușit să păstreze sub control cealaltă jumătate a orașului și intrarea pe autostrada care leagă Bagdadul de frontiera vestică.

Rutba se află în provincia vestică Anbar, un focar al insurgenței sunnite împotriva guvernului irakian condus de șiiți dar și împotriva forțelor Statelor Unite care l-au răsturnat de la putere pe Saddam Hussein (care era sunnit), în 2003.

Site-ul israelian Debka informa acum câteva zile că o parte importantă din trupele ISIS, aflate în interiorul Mosul, împreună cu cantități mari de armament și muniție, s-au retras în zona dintre frontierele Iordaniei și Siriei, încercând să-și stabilească aici un nou fief. Atacul surprinzător de la Rutba demonstrează că informația a fost reală.

Retragerea unei părți a jihadiștilor din Mosul a fost posibilă din cauza neînțelegerilor flagrante dintre Washington și Bagdad.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
mosul, isis, irak, ofensiva, atac, rutba, obama, raqqa, siria, jihadisti

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ISIS îi RIDICULIZEAZĂ pe aliați la Mosul.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/rutba-isis-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/rutba-isis-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | marţi, 25 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 54 Vizualizari Convoi ISIS îndreptându-se nestingherit spre Rutba pe Calea...

Preluat de la EVZ