loading…

Timbrul de mediu este una din cele peste 100 de taxe anulate de parlamentari. Producătorii auto atrag însă atenția că, în lipsa acestuia, vor exploda vânzările de mașini vechi.

Mai mult, taxa s-ar putea regăsi în prețul combustibilului. Eliminarea timbrului de mediu înseamnă un minus de 600 de milioane de lei în buget, în special în bugetul Fondului de Mediu, cel care susține programele Rabla și Casa Verde.

VEZI ȘI: ADIO TAXA AUTO! Decizia a fost luată astăzi de Parlament!

De cele mai multe ori, timbrul de mediu ajunge să coste cât mașina cumpărată. De exemplu la un autoturism din 2005, pe benzină, și un motor de 1.600 de centimetri cubi, timbrul de mediu depășește acum 1.000 de euro. La una nouă, cu aceeași capacitate cilindică, timbrul de mediu este de 150 de euro.

Vestea că ar putea fi eliminat complet timbrul de mediu îi avantajează însă pe vânzătorii de mașini vechi.

Florea Pîrvu, reprezentant Autovit: ‘La ora actuală sunt zeci de mii de oameni care nu își pot vinde mașina veche de 5-8 ani pentru că timbrul de mediu e între 2.000 și 3500 de euro’.

Producătorii susțin însă că actualul timbru de mediu finanța programul Rabla și asigura înnoirea parcului auto.

În primele 9 luni ale anului au fost inmatriculate 67.992 de autoturisme noi. În aceeași perioadă au fost aduse în țară și înscrise în circulație 222.859 de mașini la mâna a doua.

Taxa auto a fost introdusă pentru prima oară în 2006 pe principiul “poluatorul plătește”. A fost modificată de atunci de mai multe ori, de fiecare dată la cererea Comisiei Europene care a considerat-o discriminatorie. Statul a fost obligat să o și restituie. Este vorba de 3 miliarde de lei, bani care trebuie dați înapoi românilor care au plătit această taxă până în 2013.

sursa: digi24.ro.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/eliminarea-taxei-auto-deranjeaza-guvernul-producatorii-si-soferii-30641.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/eliminarea-taxei-auto-deranjeaza-guvernul-producatorii-si-soferii-30641-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv