loading…

Sezonul rece se apropie, iar în unele zone din România deja este nevoie de utilizarea cauciucurilor de iarnă.

Pentru a face puțină lumină asupra acestui subiect, am adunat o serie de informații și recomandări privind cauciucurile de iarnă, notează vocea.biz.

– Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii de la o anumită dată sau într-un anumit interval calendaristic, dar sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent că ne aflăm în luna ianuarie, mai sau iulie.

– Amenzile în cazul neechipării autovehiculului cu anvelope de iarnă se sancționează cu 9-20 de puncte de penalizare și o amendă între 810 și 1.800 de lei, dar și reținerea certificatului de înmatriculare. După reținerea certificatului, șoferii trebuie să meargă la Serviciul Poliției Rutiere, de unde vor procura o dovadă cu care vor putea circula 15 zile. Dacă în cele 15 zile mașina nu e echipată cu anvelope de iarnă, mașina nu va mai putea fi condusă. Șoferii care vor încalca această prevedere vor rămâne și fără plăcuțele de înmatriculare, dacă vor fi prinși. – Asiguratorii nu vor acorda despăgubiri în cazul accidentelor provocate de mașini neechipate corespunzător pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei.

– Cauciucurile de iarnă funcționează cel mai bine sub 7 grade Celsius. În cazul unor temperaturi mai ridicate uzura anvelopelor poate fi mai ridicată. Totodată, utilizate la temperaturi nepotrivite, ele pot afecta anumiți factori importanți, precum frânarea autovehiculului.

– Cauciucurile de iarnă pot fi identificate prin inscripția: ”M+S”, ”M.S.”, “MS” sau “M&S”. Cele doua inițiale vin la ”Mud” și ”Snow”.

– Trebuie respectate dimensiunile și indicatorii recomandați de constructorul mașinii

– Cauciucurile de iarnă au o compoziție și o amprentă diferită de cea a cauciucurilor obișnuite, pentru a avea o aderență sporită pe carosabilul umed și alunecos. În condițiile sezonului rece, cauciucurile de vară devin mai tari, mai puțin elastice și în consecință au performanțe inferioare celor de iarnă.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cauciucurile-de-iarna-30550.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cauciucurile-de-iarna-30550-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv