loading…

Un fel de “franșiză mascată” a asigurării obligatiorii de locuință, care îi va afecta exact pe cei ale căror case au fost afectate de inundații sau alunecări de teren, va intra în vigoare de astăzi.

Norma ASF nr 35/2016 privind forma și clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 august și va intra în vigoare astăzi, 24 octombrie, potrivit romaniatv.net

Principala modificare a legislației îi va viza exact pe cei care au fost loviți de inundații, alunecări de teren sau cutremur. Oamenii vor fi obligați să cotizeze suplimentar în contul asigurării obligatorii, după ce au înregistrat deja daune tocmai în urma unui eveniment de acest fel.

În forma nouă a legii, care va intra în vigoare de astăzi, scrie că după fiecare daună, suma asigurată se reîntregește automat de la data evenimentului asigurat prin plata unei prime de asigurare suplimentare care se reține din despăgubirea datorată. Prima suplimentară se calculează proporțional cu despăgubirea primită și perioada rămasă de asigurare.

Potrivit legii, primele de asigurare obligatorie PAD care trebuie plătite de toți proprietarii de locuințe, sunt de 10 și 20 de euro pe an, în funcție de materialul din care este contruită casa. Valoarea totală asigurată este de 20.000 de euro.

În vechea formă a legii, dacă, de exemplu, casa asigurată pentru 20.000 de euro suferea daune de 5.000 de euro ca urmare a unei inundații, PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, adică o asociație a firmelor de asigurare), plătea cei 5.000 de euro, iar valoarea asigurată rămânea la 15.000 de euro până la expirarea poliței, care se reînnoiește obligatoriu anual.Proprietarul nu mai plătea nimic.

În noua formă a legii, dupa ce s-au constatat daunele de 5.000 de euro, firma le plătește, dar diminuează sumele cu valoarea unei noi prime pentru ca valoarea asigurată să rămână 20.000 de euro până la finalul contractului. O formă de franșiză mascată, cum au explicat unele voci din industria asigurărilor.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/noi-reguli-pentru-asigurarea-obligatorie-a-locuintei-cine-va-fi-taxat-in-plus-30567.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/noi-reguli-pentru-asigurarea-obligatorie-a-locuintei-cine-va-fi-taxat-in-plus-30567-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv