Autor:
Radu Pădure
| luni, 24 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 75 Vizualizari

Zecile de mii de trupe aliate fluturându-și armele la lansarea ofensivei asupra Mosulului. Între timp, optimismul a mai scăzut. FOTO: AGERPRES

Un raid de diversiune la Kirkuk, incendierea unei fabrici chimice și lovituri în spatele liniilor aliate au stopat încă o dată asediul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak

Atacul fulger declanșat de ISIS vineri la Kirkuk, când toată atenția era ațintită asupra Mosul, a luat prin surprindere coaliția sprijinită de Statele Unite. Deși Bagdadul s-a grăbit să anunțe victoria la Kirkuk, lupte grele au continuat și sâmbătă. Mai mult, ISIS a dat foc unei fabrici de sulf în apropiere de Mosul, ceea ce a făcut ca întregul câmp de luptă să se umple de fum toxic. Statele Unite au distribuit aliaților 24.000 de măști de gaze.

La marginea Mosulului se află câteva zeci de mii de irakieni, kurzi, miliții șiite, turkmeni etc, care au de înfruntat maximum 6.000 de jihadiști, baricadați în oraș. Însă atacul ISIS asupra Kirkuk a dovedit că teroriștii dispun încă de serioase capacități operaționale, chiar dacă au de luptat pe mai multe fronturi, și chiar dacă misiunile desfășurate au loc departe de zonele pe care le controlează.

„Mulți vor muri aici”

Un luptător kurd („peshmerga”), care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, a declarat pentru The Guardian: „Ni s-a spus ieri că situația din Kirkuk este gravă, așa că am părăsit linia frontului de la Khazer (la est de Mosul) și ne-am întors în Kirkuk. Circa 500 de peshmergas ne-am întors din Khazer și nimeni nu a venit să ne înlocuiască”.

Atacul lansat vineri de ISIS la Kirkuk și continuat sâmbătă vine după câteva zile de puternică rezistență jihadistă în zonele despre care s-a afirmat că sunt eliberate și anunță că bătălia pentru Mosul va fi mult mai grea, mai lungă și mai sângeroasă decât se prevăzuse inițial. La Kirkuk au murit circa 50 de jihadiști, dar și o sută de irakieni și kurzi.

Karwan Hama Tata, un alt luptător kurd rănit în luptele de vineri, a declarat: „Perspectiva mea asupra Mosulului s-a schimbat după ce am văzut ce a fost la Kirkuk. Militanții (ISIS – n.r.) nu cunoșteau planul orașului și nu controlau decât două hoteluri și alte câteva clădiri, și tot am avut nevoie de două zile ca să-i terminăm. Însă la Mosul, ei cunosc totul, au săpat tuneluri și se pregătesc de doi ani. Mulți vor muri aici”.

Bat clopotele în biserici

Trupele care înaintează spre Mosul au pătruns în satele creștine aflate la est de oraș. În Bartella, aliații au tras clopotele de la biserică, lucru care nu se mai întâmplase de peste de doi ani.

Circa 50 de sate au fost cucerite până acum, potrivit biroului de presă al armatei irakiene, însă replica ISIS a fost teribilă: atacuri ale convoaielor aliate cu mașini și camioane capcană pline cu explozibili, conduse de șoferi sinucigași și folosirea rețelei de tuneluri secrete pentru a organiza ambuscade în zone despre care aliații credeau că fuseseră curățate de jihadiști.

Miile de bombe artizanale plantate pe drumuri și prin clădiri au produs deja o sumedenie de victime, inclusiv doi jurnaliști. Și pe măsură ce trupele coaliției sprijinite de americani se apropie de Mosul, ele se pregătesc pentru o gherilă urbană crâncenă, având de înfruntat luptători antrenați și cu experiență, care se pregătesc de doi ani pentru această bătălie.

Tag-uri:
isis, irak, Kirkuk, Bagdad, Statele Unite, The Guardian, Karwan Hama Tata

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ISIS face o veritabilă demonstrație de artă a războiului la Mosul.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/13-mosul-agerpres-9151691-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/13-mosul-agerpres-9151691-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Radu Pădure | luni, 24 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 75 Vizualizari Zecile de mii de trupe aliate fluturându-și armele...

Preluat de la EVZ