loading…

Uniunea Europeană și Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susține parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată, potrivit unei surse europene, citate de Le Figaro.

Semnarea acordului a fost blocată de Parlamentul regiunii Valonia. Premierul Valoniei, Paul Magnette, a declarat sâmbătă că așteaptă noi porpuneri din partea Comisiei Europene și a făcut apel la amânarea summitului prevăzut pentru joi la Bruxelles, conform Mediafax.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, va purta discuții până luni seara cu Charles Michel, premierul Belgiei, pentru a-i putea spune premierului canadian, Justin Trudeau, dacă merită să se deplaseze la Bruxelles, potrivit aceleiași surse.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Valonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

După reuniunea ambasadorilor UE, încheiată fără rezultat în cursul nopții, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declara că negocierile vor continua vineri.

“Încă sper că vom putea ajunge la un rezultat bun în cursul nopții și vineri dimineață. Dacă nu vom putea semna acest acord comercial cu Canada, nu văd cum am putea avea tratate similare cu alte părți ale lumii”, a atras atenția Juncker.

Regiunea Valonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanții speciale privind protecția datelor private, amendamente la drepturile pe piața muncii, la serviciile generale, la licitațiile publice, în domeniul asigurărilor sociale și generale. Premierul regiunii Valonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităților regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ue-si-canada-au-oferit-belgiei-un-termen-limita-pana-luni-seara-pentru-a-decide-daca-sustine-ceta-30517.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ue-si-canada-au-oferit-belgiei-un-termen-limita-pana-luni-seara-pentru-a-decide-daca-sustine-ceta-30517-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv