Autor:
Gabriel Mihai
| duminică, 23 octombrie 2016 | 1 Comentarii
| 58 Vizualizari

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis pe pagina sa de facebook un mesaj în care atacă Guvernul condus de premierul Dacian Cioloș, după incidentele violente din timpul marșului pentru unirea României cu Republica Moldova.

Călin Popescu-Tăriceanu este de părere că prin modul în care s-a reacționat față de participanții la marșul pentru Basarabia, Guvernul „nu înțelege principiile care stau la baza unei democrații, a unui stat de drept”.

„Guvernul României a arătat seara trecută prin acţiunea împotriva participanţilor la Marşul pentru Basarabia că nu înţelege principiile care stau la baza unei democraţii, a unui stat de drept. Libertatea de a exprima o opinie, de a protesta sunt lucruri stabilite prin Constituţia României, legea fundamentală a statului. Nimic nu poate fi mai presus de Constituţie, dar în acest caz guvernarea Cioloş ne demonstrează, în frunte cu ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, exact contrariul.

Am fost criticat la momentul învestirii ministrului Tudorache pentru că mi-am permis să spun că e un nimeni. Iată cum ministrul văzut ca salvatorul de la Interne înţelege să acţioneze împotriva unui marş al unor cetăţeni români: trimiţând jandarmeria în stradă să bată demonstranţii şi să îi aresteze. Şi pentru ce acest lucru? Doar pentru că vor unirea Basarabiei cu România? Oamenii aceia nu au făcut nimic, ci doar şi-au exprimat o opinie”, a scris șeful Senatului pe pagina sa de Facebook.

El este de părere că nu aceasta este atitudinea pe care autoritățile statului ar trebui să o aibă, dând și un exemplu pentru acest lucru: experiența din 2012, atunci când au fost jandarmi trimiși în stradă pentru a împrăștia protestatarii.

„Nu aceasta este atitudinea pe care autorităţile unui stat trebuie să o aibă faţă de cetăţenii săi. Românii nu trebuie văzuţi ca inamici ai statului atunci când fac o demonstraţie, ci trebuie să li se respecte acest drept.

Speram că am învăţat ceva după experienţa 2012, atunci când guvernarea Boc – Băsescu a trimis jandarmi în stradă să împrăştie protestatarii nemulţumiţi de modul în care funcţionează statul. La acea vreme, un guvern care a acţionat împotriva românilor prin măsurile luate devenea opresiv în speranţa că îşi va putea păstra puterea.

Din păcate nu am învăţat nimic, iar în Bucureşti, capitală europeană, guvernanţii tehnocraţi trimit jandarmii să bată demonstranţii. Ministrul Tudorache, cel care prin această intervenţie sigur se face cunoscut, va trebui să răspundă, poate chiar cu scaunul de ministru.”

În același mesaj, Călin Popescu-Tăriceanu transmite și faptul că această greșeală este a Executivului, care încalcă drepturile și libertățile cetățenilor.

„Mai mult, premierul Cioloş nu poate să treacă cu vederea peste acest caz. În această situaţie vorbim despre o acţiune a guvernului său, nu despre o declaraţie. Am înţeles că pentru dumnealui contează faptele, nu declaraţiile miniştrilor săi. Ce poate să fie mai relevant decât jandarmi intervenind în forţă împotriva unor demonstranţi?

Prin ce s-a întâmplat sâmbătă seară în Bucureşti se dovedeşte încă o dată că România încalcă brutal drepturile şi libertăţile elementare ale cetăţenilor. De peste doi ani tot atrag atenţia că drepturile cetăţenilor sunt în pericol în ceea ce priveşte justiţia din România. Acum vedem din nou că, prin guvernarea tehnocrată, acestea sunt puse în pericol de instituţiile de forţă ale statului”

Tag-uri:
Călin Popescu-Tăriceanu, Senat, incidente, romani, Boc, Traian Basescu, marsul pentru Basarabia, incidente mars, democratie, stat de drept, participanti, basarabia, Basarabia e Romania, Basarabia, Piata Universitatii, incidente Piata Universitatii

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Călin Popescu-Tăriceanu, despre incidentele din Piața Universității: Guvernul nu înțelege principiile democrației și ale statului de drept.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/calin-popescu-tariceanu-copresedinte-alde-despre-ciolos-premier-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/calin-popescu-tariceanu-copresedinte-alde-despre-ciolos-premier-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Gabriel Mihai | duminică, 23 octombrie 2016 | 1 Comentarii | 58 Vizualizari Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis...

Preluat de la EVZ