Autor:
Dana Lascu
| duminică, 23 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 5 Vizualizari

10-06/protest_1_autocare-465×390

Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT – respinge modificările propuse de Ministerul Transporturilor în cazul legislației referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora, pe care le consideră aberante, întrucât cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendințelor europene de liberalizare a pieței, cât și agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT – a anunțat că este împotriva introducerii obligaţiei completării foilor de parcurs în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie, înainte de raportarea acesteia, ba chiar solicită eliminarea foilor de parcurs. „În Uniunea Europeană se manifestă o tendință de liberalizare a serviciilor de transport de persoane și de renunțare la foile de parcurs pentru servicii internaționale ocazionale. Nici pe teritoriul României nu sunt obligatorii în cazul transportului ocazional, întrucât acesta se desfășoară pe baza unei comenzi sau a unui contract, dovada fiind plata anticipată a transportului sau după încheierea cursei, conform clauzelor stipulate în contract”, se arată într-un punct de vedere oficial transmis redacției EVZ.

De asemenea, ANAT se respinge și obligația ca „pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului ocazional, componența grupului să rămână aceeași. În situaţia în care turiștii se îmbarcă din mai multe locuri, cu aceeași destinație, și fără a fi debarcaţi pe parcurs, caracterul transportului este tot ocazional și nu regulat, întrucât aceştia sunt doar îmbarcaţi, nu și debarcaţi pentru ca transportul să devină unul regulat de persoane”.

ANAT nu este de acord nici cu obligația „completării cu 24 de ore înainte de începerea călătoriei a formularului electronic disponibil pe pagina Autorității Rutiere Române cu datele de identificare ale turiștilor și solicită renunţarea la o astfel de raportare în cazul curselor ocazionale. Datele de identificare ale turiștilor nu sunt cunoscute în toate cazurile, în același timp, potrivit legislației în vigoare, datele personale sunt confidențiale”.

Domnule ministru Petru Sorin Buşe, actuala legislație e deja nejustificat de restrictivă și cu toate astea există exemple notorii de firme, vezi Memento Bus, care își permit să o ignore pur și simplu. Cum credeți că veți aplica o legislație și mai restrictivă, în contradicție cu tendința de liberalizare a domeniului din toate țările Uniunii Europene? Nu este normal să puneți piedici aberante transportatorilor care respectă legea”, precizează dr. Alin Burcea, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

În calitate de asociație profesională şi patronală a agenţiilor de turism, care promovează activ transportul turistic şi turismul cu autobuze şi autocare ca mijloace sigure, prietenoase, ecologice, eficiente şi accesibile tuturor, ANAT solicită Ministerului Transporturilor:

– Liberalizarea transportului rutier naţional de persoane din România prin reguli şi nu prin haos, urmând modelul statelor europene care şi-au liberalizat piaţa naţională de transport rutier de persoane, ca de exemplu Marea Britanie, Suedia, Germania, Franţa, Italia.

– Completarea legislaţiei româneşti cu prevederi clare de aplicare a Regulamentului 1370/2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători

„În cazul aprobării actului normativ în forma aflată pe site-ul ministerului, ANAT consideră că vom asista la blocarea transporturilor ocazionale de persoane la nivel național”, se arată în punctuld e vedere al Asociației care reprezintă interesele a 500 de agenții de turism, membri activi, cele mai importante din țară, și care cumulează peste 80% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

Tag-uri:
ANAT, turism, transport, turisti, Ministerul Transporturilor, autocar, autocare

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANAT contra Ministerului Transporturilor: Asociația cere relaxarea birocrației în transportul rutier de persoane şi turismul cu autocare.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/protest_1_autocare-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/protest_1_autocare-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialServicii
Autor: Dana Lascu | duminică, 23 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 5 Vizualizari 10-06/protest_1_autocare-465x390 Asociația Națională a Agențiilor de Turism...

Preluat de la EVZ