Autor:
Matei Năstase
| sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 118 Vizualizari

Călin Popescu Tăriceanu

Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Senatorilor, este de părere că președintele Klaus Iohannis s-a angajat pe un drum foarte periculos și atrage atenția acestuia că formarea Guvernului este atribuția partidelor și a Parlamentului.

“Constituția prevede că formarea guvernului este atribuția partidelor și a Parlamentului, dar folosirea pluralului ‘formăm’ de către președinte ne arată că domnia sa nu va ezita să se implice, să-și depășească atribuțiile sale constituționale. Cu tot respectul pe care-l datorez funcției pe care o ocupă, îi atrag atenția public președintelui Iohannis, că s-a angajat pe un drum foarte periculos și că, prin încălcarea repetată a Constituției, își asumă o mare responsabilitate personală”, afirmă Tăriceanu, potrivit unui comunicat ALDE, potrivit Agerpres.

El a amintit că pe 23 septembrie i-a solicitat public președintelui Iohannis “să se angajeze formal că va respecta voința cetățenilor fără precondiții și limitări și fără utilizarea instituțiilor statului în vederea alterării procesului democratic”.

“La o lună de zile distanță, perioadă în care s-a angajat fățiș și fără rezerve în poziția de lider și coordonator al campaniei electorale a PNL și USR, președintele Iohannis a confirmat de la Bruxelles temerile pe care le-am exprimat public în mod repetat și anume, că nu va respecta votul românilor din 11 decembrie, adică, va pune democrația între paranteze”, susține Tăriceanu.

Copreședintele ALDE precizează că, în temeiul articolului 85 din Constituție, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, punctând că “desemnarea candidatului nu este un act arbitrar al președintelui, ci trebuie să se bazeze pe votul exprimat de alegători”.

“În vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru, președintele invită partidele la consultări. Cu acest prilej, președintele primește propunerea de candidat de premier din partea partidului care a obținut majoritatea absolută în Parlament sau din partea coaliției majoritare constituită de partide înaintea consultărilor. Președintele nu are atributul constituțional să negocieze formarea unei majorități, așa cum a declarat. Acest drept aparține exclusiv partidelor cu reprezentare parlamentară. De loc surprinzător după multiplele încălcări ale Constituției din ultima vreme, președintele Iohannis a declarat că după alegeri, în loc de consultări, va negocia majoritatea pe care și-o dorește: ‘vom negocia, vom discuta și vom vedea cine are o majoritate’. Nu este un secret pentru nimeni că așa-zisele negocieri anunțate de președintele Iohannis, în realitate impunerea voinței prezidențiale, trebuie să ajungă la concluzia anunțată explicit în mod repetat: Dacian Cioloș, viitor premier”, menționează Tăriceanu.

El mai spune că DNA “pregătește psihologic” viitoarele negocieri pentru desemnarea premierului.

“Pregătirea psihologică a viitoarelor negocieri pentru desemnarea primului ministru, adică, inhibarea adversarilor planurilor președintelui prin acțiuni de intimidare materializate în dosare penale mai puțin sau deloc justificate, o face DNA de ceva vreme. Cei care nu acceptă majoritatea și premierul preferate de președintele Iohannis, le rămân opțiuni greu de acceptat: hărțuirea prin tribunale, arestul preventiv, ruinarea imaginii și a carierei politice și, posibil, pierderea temporară a libertății. Ca să nu-și facă nimeni iluzii că ar putea să renunțe la planul său arbitrar cu ocazia așa-ziselor negocieri sau că ar putea să țină cont de programele partidelor votate de electorat și pe care le-a etichetat drept ‘sensibilități’, presedintele Iohannis a mai spus: ‘Eu nu-mi doresc o situație în care, după alegeri, apar tot felul de sensibilități ca să nu reușim să formăm un Guvern'”, afirmă Tăriceanu.

Tag-uri:
tariceanu, alde, calin popescu tariceanu, declaratie, klaus iohannis, drum, periculos

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: ”Klaus Iohannis s-a angajat pe un drum FOARTE PERICULOS!”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/tariceanu-465x390-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/tariceanu-465x390-4-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Matei Năstase | sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 118 Vizualizari Călin Popescu Tăriceanu Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele...

Preluat de la EVZ