Autor:
Simona Stupar
| sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 79 Vizualizari

Lupte cu tauri

Curtea Constituțională din Spania a schimbat o interdicție împotriva luptei cu taurii, care fusese aprobată de legiuitorii din Catalonia în urmă cu șase ani, o decizie care a provocat furie atât din partea activiștilor pentru drepturile animalelor, cât și a separatiștilor din regiune.

Curtea a votat cu 8 la 3 împotriva interdicției catalane, pentru că parlamentarii din regiunea catalană nu pot interzice o practică despre care justiția spune că este împămăntenită în patrimoniul cultural al statului spaniol. 

În hotărîrea dată, Curtea spune că politicienii regionali din Catalionia și de oriunde pot reglementa luptele cu taurii și pot introduce măsuri specifice, dar nu pot să le interzică cu totul. Decizia nu este definitivă, dar orice apel al hotărârii Curții Constituționale va trebui făcut în fața unui tribunal european. 

Politcienii catalani au promis, joi, că nu vor permite în niciun caz ca luptele cu tauri să se întoarcă în Catalonia, fără
să menționeze, însă, un posibil apel. 
Parlamentul regional catalan a votat, în 2010, interzicerea luptelor cu tauri, pentru că reprezintă o cruzime nejustificată față de animale. 

Interdicția a fost primită cu bucurie de activiștii pentru drepturile animalelor, ca fiind cea mai mare victorie a lor în Spania, așa că acum sunt furioși pentru schimbarea de joi. „Rănirea și uciderea taurilor doar pentru distracție este un anacronism brutal pe care Parlamentul Catalan l-a interzis pe bună dreptate, acum șase ani”, a spus Joanna Swabe, directorul executiv al Societății Umanitare Internaționale pentru Europa, adăugând că modificarea interdicției  este „retrogradă din punct de vedere moral”, scrie New York Times. 

Problema a fost cuprinsă într-o dezbatere mai largă pe tema independenței catalane, iar pasionații de lupte cu tauri au susținut că decizia este motivată politic. Votul din Parlamentul catalan a venit o lună după ce Curtea Constituțională a respins o parte importantă a statutului de autonomie care fusese aprobat de 5,5 milioane de alegători, ca și de Parlamentul spaniol. 

De atunci, tensiunile între politicienii din Madrid și cei din Barcelona au crescut în mod semnificativ. Liderul regional catalan, Carles Puigdemont, a susținut, recent, că va organiza un referendum pentru independență până în luna septembrie 2017, chiar dacă unii politicieni de frunte din Catalonia ar putea fi inculpați penal pentru eforturile anterioare de a organiza alegeri secesioniste, care au fost declarate ilegale de justiția spaniolă.

„Este evident că Curtea Constituțională nu pierde nicio ocazie de a ataca legitimitatea Parlamentului catalan”, a spus un oficial din guvernul local, Lluis Salvado. 

După ce s-au interzis luptele în Catalonia, principalul partid conservator din Spania, PP, cu susținerea sectorului luptelor cu tauri, a început acțiuni legale pentru schimbarea interdicției. Guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy, care a deținut majoritatea până în decembrie, a introdus noua lege pentru a defini mai clar luptele cu taurii ca parte a moștenirii culturale.

Interdicția catalană s-a adăugat unei serii întregi de probleme ale industriei luptelor cu taurii, de la datorii mari, la reduceri ale subvențiilor publice și scărea evenimentelor de acest gen organizate în Spania. 

Tag-uri:
spania, lupta cu tauri, interdictie, parlament, catalonia

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SCANDAL ÎN SPANIA. Ce a decis Curtea Constituțională în legătură cu LUPTELE CU TAURI. Spaniolii sunt împărțiți în două tabere.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/lupte-cu-taurii-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/lupte-cu-taurii-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Simona Stupar | sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 79 Vizualizari Lupte cu tauri Curtea Constituțională din Spania a...

Preluat de la EVZ