Autor:
Radu Pădure
| sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 1 Comentarii
| 2287 Vizualizari

În ciuda luptelor crâncene, aliații nu înregistrează progrese la Mosul

La numai câteva zile de la începutul ofensivei asupra orașului Mosul, fieful din Irak al ISIS, între Washington și Bagdad a izbucnit o dispută serioasă legată de strategia care trebuie urmată.

Obiectul discordiei îl reprezintă un drum de circa 500 de kilometri lungime, Calea Ba’aj, care nu apare pe hărți dar este crucial pentru soarta operațiunii, notează experții Debka. Această rută, deschisă de ISIS în cei doi ani de când controlează această regiune, este folosită de jihadiști ca un coridor dintre Mosul și celălalt fief al lor, Raqqa, în Siria. Ea trece prin orașul irakian Tal Afar, apoi pătrunde în Siria și traversează prin sudul regiunilor controlate de milițiile kurde, sprijinite de forțele americane.

Disputa a fost declanșată de cererea administrației Obama și a conducerii US Army ca forțele irakiene să închidă Calea Ba’aj, pentru a le tăia militanților ISIS posibilitatea de a fugi în Siria. Americanii nu pot bombarda acest coridor, deoarece el este folosit și de numeroși civili care fug din Mosul.

Luptători străini ai ISIS fugind spre Siria pe Calea Ba’aj. Imagine difuzată de agenția iraniană FARS.

Astfel că, atâta timp cât acest coridor este deschis, ISIS poate transfera nestingherit mii de luptători și mari cantitiăți de armament și muniție între cele două „capitale” ale sale. Lucru care, l-a avertizat Obama pe premierul irakian Haider Al-Abadi, riscă să prelungească deznodământul de la Mosul dincolo de termenul planificat, de 20 decembrie.

Însă, potrivit surselor din regiune citate de Debka, răspunsul Bagdadului a iritat teribil Washingtonul: Al-Abadi s-a declarat gata să blocheze coridorul spre Siria, cu condiția ca cei circa 750.000 de musulmani  sunniți din Mosul să fie expulzați din oraș. Premierul irakian, sprijinit mai ales de șiiții din țară, susține că ISIS nu va putea fi înfrântă câtă vreme sunniții se află la Mosul, deoarece ei le oferă ajutor jihadiștilor, care sunt de asemenea sunniți.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
mosul, obama, irak, iran, siria, isis, trump, Calea Ba, Tal Afar, Haider Al, Kassim Soleimani, Al Qods, Statele Unite, Donald Trump, Donald Tr, Generalul Ka, Generalul Kas, Generalul Kass, Generalul Kassi, Generalul Kassim

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mosul: SCANDAL între Obama și premierul irakian. ISIS are Cale LIBERĂ spre Siria.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/mosul_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/mosul_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | sâmbătă, 22 octombrie 2016 | 1 Comentarii | 2287 Vizualizari În ciuda luptelor crâncene, aliații nu înregistrează progrese...

Preluat de la EVZ