Autor:
Radu Pădure
| vineri, 21 octombrie 2016 | 0 Comentarii
| 60 Vizualizari

Umbra Brexitului, apropierea alegerilor din Franța și Germania, precum și a unor referendumuri importante, au exacerbat neînțelegerile din UE. Iohannis a profitat.

Franța, Germania și Marea Britanie au folosit de ocazia summit-ului Consiliului European pentru a cere cu tărie izolarea Rusiei, din cauza bobmardamentelor de la Alep. Însă cele trei mari puteri nu au găsit unanimitatea de care aveau nevoie: cererea pentru noi sancțiuni economice împotriva Rusiei a fost respinsă.

Matteo Renzi, prelierul italian, le-a năruit celor trei toate speranțele, joi, puțin după miezul nopții, scrie Le Figaro. Acesta, care se va confrunta curând, pe 4 decembrie, cu un referendum foarte greu, în care le cere italienilor să dea puteri mai mari guvernului,  l-a făcut pe liderul italian extrem de prudent.

„Europenii ar trebui să facă tot ce este posibil pentru a se ajunge la un acord de pace în Siria, însă este greu de crezut că s-ar putea ajunge la așa ceva prin noi sancțiuni impuse Rusiei”, a declarat Renzi în timpul unui dineu cu ușile închise.

Expresia „măsuri restrictive”, îndreptate împotriva unor personaje importante ruse, a fost retrasă din documentul care cuprinde concluziile finale ale summit-ului.

A doua zi după o întâlnire tensionată cu Vladimir Putin, liderul francez François Hollande a dat asigurări, totuși, că ideea sancțiunilor rămâne valabilă, gata să fie aplicată la nevoie.

„Dacă va continua bombardamentele, Rusia va va expune la răspunsuri despre care UE va discuta. Însă deocamdată nu suntem în această fază.”

Însă această promisă fermitate ar putea fi curând pusă la încercare: Kremlinul tocmai a informat ONU că bombardamentele sale asupra Alepului vor înceta unsprezece ore pe zi, însă numai până săptămâna viitoare.

Amintim că întreaga flotă arctică și cea mai mare parte a flotei baltice a Rusiei, inclusiv portavionul Amiral Kuznețov, se află în marș forțat spre coastele Siriei, gata să arunce în asediul de la Alep un important număr de avioane și de guri de foc.

Europa a înregistrat un nou eșec și în tentativa de a determina mica Valonie să nu se mai opună la intrarea în vigoare a acordului CETA de liber-schimb între UE și Canada. Acesta este programat să fie semnat peste șase zile.

Paul Magnette, șeful guvernului valon, mizează pe factorul timp, pentru a împiedica semnarea. Învestit cu drept de veto de Constituția belgiană, acesta a respins joi seara ultimele concesii făcute de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Colac peste pupăză, Magnette a declarat joi noaptea că Ottawa este mai deschisă la concesii decât liderii europeni în ceea ce privește anumite revendicări.

Magnette este un exemplu despe cum liderii mici, dacă au curaj și tenacitate, își pot impune voința în fața „granzilor” europeni, folosindu-se de mecanismele UE.

Surprinzător, și Iohannis a jucat bine cartea CETA: Canada a acceptat să renunțe la vizele pentru Români, în schimbul retragerii de către București a rezervelor față de acordul de liber schimb.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
iohannis, ue, summit, uniunea europeana, bruxelles, vize, canada, ceta, romani, Marea Britanie, Consiliului European, Matteo Renzi, Le Figaro, Vladimir Putin, Amiral Kuznețoz, Paul Magnette, Comisiei Europene, Claude Juncker, Statele Unite, Theresa May, Doamna May, Amiral Kuznețov, Marii Br, Marii Bri, Marii Brit, Marii Brita, Marii Britan, Marii Britani, Marii Britanii

În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniune cu NUMELE: în UE fiecare trage SPUZA pe turta lui. Inclusiv Iohannis, devenit „jucător”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ue-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/ue-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | vineri, 21 octombrie 2016 | 0 Comentarii | 60 Vizualizari Umbra Brexitului, apropierea alegerilor din Franța și...

Preluat de la EVZ