loading…

Regizorul Valeriu Moisescu s-a stins din viață ieri, la vârsta de 84 de ani, a anunțat UNITER, care amintește că acesta “face parte din promoția de aur a teatrului românesc, cea care a absolvit Institutul de Teatru din București în 1956”.

Valeriu Moisescu, născut pe 1 aprilie 1932, face parte din promoția de aur a teatrului românesc, cea care a absolvit Institutul de Teatru din București în 1956. După absolvirea facultății a montat la majoritatea teatrelor din București și din țară, cu actori care i-au fost și mari prieteni: Mihai Paladescu, Ștefan Bănica, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi.

Cei 25 de ani de teatru au însemnat viața domnului Valeriu Moisescu. Dar marea lui vocație a fost ceea de pedagog. Cu stilul său stilat și flexibil a format generații întregi de artiști. Își îndruma studenții în stil aforistic spunându-le că “un spectacol de teatru ar trebui să aibă imprevizibilul unui meci de tenis” sau: “De vreți succes neapărat / Asigurat și garantat / Decât comedioare sau chiar drame/ Mai bine v-apucați de epigrame”.

Pentru toate acestea și pentru cele peste 120 de spectacole pe care le-a realizat – multe dintre ele repere ale spectacologiei românești – a fost distins în 1998 cu premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Creația nu cunoaște superlativul, deoarece fiind prin definiție unică, nu îngăduie nici unul dintre gradele de comparație. Însăși noțiunea de creație, reprezintă un superlativ“, se confesa Valeriu Moisescu în volumul “Persistența memoriei”, apărută la Editura Fundației Culturale “Camil Petrescu” în 2007.

Potrivit Uniunii Teatrale din România (UNITER), înmormântarea regizorului va avea loc duminică, 23 octombrie, la Cimitirului Bellu Ortodox.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/regizorul-valeriu-moisescu-s-a-stins-din-viata-30413.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/10/regizorul-valeriu-moisescu-s-a-stins-din-viata-30413-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv