Autor:
Otilia Matei
| joi, 01 septembrie 2016 | 1 Comentarii
| 961 Vizualizari

Hitler, Stalin, Mussolini, cei mai de temut lideri ai lumii, nume pe care istoria nu le-a putut șterge, însă, aceștia nu sunt singurii criminali care au provocat tragedii fără margini. Există personaje peste care timpul a lăsat cortina, iar ororile lor au fost reduse tăcerii.

Orice act criminal ar trebui condamnat, indiferent de numărul victimelor, de rasa acestora, de religie sau de gen. Poate, în acest fel se va împiedica repetarea lor…

Viaţa excentrică a regelui-criminal din Europa modernă

Un personaj prea puțin cunoscut, regele Leopold al II-lea al Belgiei a ucis peste 10 milioane de africani în Congo și nimeni nu-i condamnă faptele la fel de dur ca cele realizate de liderii occidentali. Să fie vorba de ignoranță? Sau reacționaăm doar când lucruri nedrepte se întâmplă în proximitatea noastră georgrafică și culturală?

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a domnit între 17 decembrie 1865 – 17 decembrie 1909. Domnia sa a stat sub semnul colonialismului şi a violenţei îndreptate către populaţia africană.

Chiar soţia sa, arhiducesa Marie Henriette a avut o viaţă nefericită alături de monarh, atât de nefericită încât cerea Divinităţii să o cruţe şi să-i ia viaţa. “Dacă Dumnezeu vrea să-mi îndeplineasca rugăciunile nu mă va lăsa multă vreme în viață”. 

Umiliţele suferite de consoarta sa nu au trecut neobservate. La 15 noiembrie 1902, anarhistul italian Gennaro Rubino a încercat să-l asasineze pe Leopold, care călărea într-un cortegiu regal de la o ceremonie în memoria soției sale recent decedată, Marie Henriette. După ce Leopold a trecut, Rubino a tras trei focuri spre rege însă a ratat iar Rubino a fost imediat arestat. 

Încă o dovadă a vieţii sale în afara cutumelor vremii ar fi episodul căsătoriei cu o femeie de moravuri uşoare originară din Bucureşti. Leopold al II-lea s-a logodit religios cu cinci zile înainte să moară cu prostituata Blanche Delacroix, logodnă fără valabilitate conform legislației belgiene. Ceremonia a fost condusă de preotul din Laeken Cooreman.

Lăcomie versus neputinţă. Colonialism şi exploatare

Potrivit Descoperă.ro., Leopold al doilea a dorit cucerirea şi exploatarea în scop personal a suprafeţei uriaşe acoperită de bazinul fluviului Congo. Însă mijloacele folosite şi situaţia la care avea să se ajungă, s-au dovedit incredibil de crude. Mai ales că totul a fost opera unui rege european din perioada modernă.  Monarhul a înfiinţat o asociație internațională africană (AIA) ca un paravan pentru proiectul său privat de a exploata cauciuc şi fildeş, considerate materiale de lux în Occident.

Între 1884 şi 1885, o echipă trimisă de Leopold al II-lea a străbatut o bună parte din nordul și centrul statului Congo. Scopul iniţial al expediţiei era de a obţine pământurile localnicilor. Membrii echipei europene au obţinut contractele necesare semnate de conducătorii și șefii locali, profitând de lipsa de educaţie a acestora. Ba mai mult, localnicii nu cedau numai terenurile, ci se şi angajau să lucreze pentru monarh, să  execute toate lucrările publice – drumuri, poduri, depozite -, hamali pentru transportarea materialelor dorite şi să asigure hrană, adăpost şi tot ceea ce mai era neceesar pentru instalarea viitorilor funcţionari aduşi din Europa. Cu alte cuvinte, africanii au devenit sclavii lui Leopold al II-lea. 

Genocidul din La Belle Epoque

Jandarmii trimişi de monarh au dat dovadă de un comportament greu de imaginat cu africanii nevinovaţi, picaţi în cursa „europenilor moderni”, salvatorii care le promiteau şansa de a accede către civilizaţie. Autorităţile din colonii ţineau ostatice, familiile muncitorilor pentru a se asigura că aceştia nu vor fugi de pe plantaţii, locuinţele celor care nu produceau atât cât era norma zilnică erau incendiate pe loc, copiii le erau ucişi.

În cazul în care se revoltau, jandarmii le tăiau palmele pentru a se asigura astfel că victimele nu mai pot purta pe viitor arme. 

Pe măsură ce aceste violenţe luau amploare, europenii au angajat mercenari care să lupte împotriva rebelilor, iar pentru a dovedi succesul misiunilor lor, aceştia  trebuiau să aducă mâinile tăiate ale rebellilor. Această măsură  a dus la cruzimi de neimaginat, căci mercenarii în căutare de recompense tăiau mâinile oricărui băştinaş întâlnit în cale. Zeci de mii de bărbaţi, femei şi copii au fost astfel mutilaţi pe viaţă pentru un cauciuc care începea deja să aibă culoarea roşie a sângelui nevinovat., scrie Descoperă.ro.

Autorităţile belgiene au ucis şi au torturat aproximativ 10 milioane de congolezi în numele unui rege lacom, iar exploatarea care a durat 23 de ani i-a adus lui Leopold o avere uriaşă. În tot acest timp, crimele nu au fost văzute de cel care le-a comandat.

În mod surprinzător, astăzi, Leopold al II-lea este din ce în ce mai apreciat de belgieni, mulţi considerându-l cel care a condus către consolidarea Belgiei, dar câţi ştiu, de fapt, şi latura sa întunecată?!

Tag-uri:
belgia, congo, genocid congolez, genocid african, leopold al II-lea, regele belgiei, belle epoque, colonialism, exploatare in africa, africa exploatata, primul genocid, victime congoleze mutilate

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ob-62a7ac-leopold-ii03_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/09/ob-62a7ac-leopold-ii03_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPanorama
Autor: Otilia Matei | joi, 01 septembrie 2016 | 1 Comentarii | 961 Vizualizari Hitler, Stalin, Mussolini, cei mai de temut...

Preluat de la EVZ