România va face demersuri pentru obținerea statutului de stat membru în sistemul ONU de evaluare și coordonare în caz de dezastre, a decis Guvernul azi, printr-un memorandum, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Admiterea în acest sistem va asigura, printre altele, perfecționarea unor specialiști români în domeniu și racordarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la rețeaua internațională a managerilor pentru situații de urgență.

De asemenea, dobândirea statutului de stat membru al sistemului va permite echipei RO-USAR (Romanian – Urban Search and Rescue) să coordoneze echipele internaționale dintr-un stat afectat, în cazul în care aceasta ajunge printre primele echipe la locul dezastrului.

Actul normativ reglementează procedurile necesare pentru obținerea acestui statut, criteriile de accedere, precum și instituțiile responsabile de relația cu OCHA Geneva – Office for the Coordination of Humanitarian Affairs.

Potrivit Guvernului, pentru admiterea în cadrul sistemului ONU (UNDAC) partea română se angajează să deschidă un “cont de misiune” în cuantum de 50.000 USD, din bugetul alocat Ministerului Afacerilor Interne. Aceste fonduri vor fi folosite de experții români atunci când participă la misiunile UNDAC.

Echipele ONU de Evaluare și Coordonare în Caz de Dezastre (UNDAC- United Nations Disaster Assessment and Coordinations) sunt parte a sistemului internațional pentru situații de urgență. Acest sistem a fost fondat în 1993, este alcătuit din manageri naționali din 80 de state și alte agenții, și are ca obiectiv sprijinirea eforturilor unui stat afectat de un dezastru în colectarea informațiilor, evaluarea nevoilor și coordonarea asistenței umanitare internaționale.

rootstireaActualitate/Esential
România va face demersuri pentru obținerea statutului de stat membru în sistemul ONU de evaluare și coordonare în caz de dezastre, a decis Guvernul azi, printr-un memorandum, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Admiterea în acest sistem va asigura, printre altele, perfecționarea unor specialiști români în domeniu și racordarea...

Preluat de la romania ntv