Autor:
Radu Pădure
| miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii
| 107 Vizualizari

Spre deosebire de Klaus Iohannis, Nicolae Timofti e preşedinte

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc „limba moldovenească” nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea, a declarat preşedintele Nicolae Timofti cu ocazia unui discurs susţinut cu prilejul Zilei Naţionale a Limbii Române la Academia de Ştiinţe din Chişinău.


CITEŞTE ŞI: LEGAŢI de Moscova. NEVASTA ambasadorului Pettit, ale cărui declaraţii i-au şocat pe români şi l-au ÎNCÂNTAT pe Putin, a LUCRAT şi ea în URSS

Nancy Bikoff Pettit, soţia lui James Pettit, actualul ambasador american la Chişinău, a lucrat şi ea ani buni la ambasada de la Moscova, în timpul regimului sovietic. Acum este ambasadoare în Letonia, o fostă ţară a spaţiului sovietic. CITIŢI DETALII AICI.


Președintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului și a menționat numele intelectualilor care au luptat pentru mișcarea de eliberare națională. „Piața Marii Adunări Naționale era atunci o mare de suflete însetate de libertate și democrație. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualității acestui aspect. În declarația de independență se ține cont de opinia scriitorilor, lingviștilor, această opinie fiind susținută și de sutele de mii de scrisori ajunse la redacțiile ziarelor de limbă română și într-un final declarația de independență consimțește limba română ca limbă de stat”, a precizat Nicolae Timofti.

La adoptarea Constituției Republicii Moldova din anul 1994 se decide ca limba de stat să fie conbsiderată cea „moldovenească”. „În locul formulării corecte s-a ales această formulare care a declanșat nenumărate dispute și proteste. Vehicularea a două denumiri pentru aceeași limbă înseamnă scindarea societății. Cu trei ani în urmă Curtea Constituțională a decis ca termenul corect este cel de limbă română. Această decizie este un gest de corectitudine și trebuia luată demult”, a spus şeful statului.

Acesta a mai spus că se consideră român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova.

„În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ.”

Precizările preşedintelui Nicolae Timofti sunt o replică usturătoare la adresa ambasadorului american, care afirmase:

„Moldova nu este România.”

„Moldova îşi are propria ei istorie.”

„Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova.”

„Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte.”

Spre deosebire de preşedintele Nicolae Timofti, care a demonstrat că este bărbat de stat, la Bucureşti, nici preşedintele Iohannis, nici premierul Cioloş nu au deschis gurile să comenteze declaraţiile provocatoare şi scandaloase ale ambasadorului american.

Tag-uri:
Piața Marii, Adunări Naționale, Nicolae Timofti, Constituției Republicii, Curtea Constituțională, Republicii Moldova, Republica Moldova, ambasadorul pettit, ambasador sua, chisinau, replica dura a presedintelui moldovei

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/nicolae-timofti-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/nicolae-timofti-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Radu Pădure | miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii | 107 Vizualizari Spre deosebire de Klaus Iohannis, Nicolae Timofti e...

Preluat de la EVZ