loading…

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a solicitat Parlamentului modificarea Articolului 13 din Constituția țării astfel încât limba de stat să fie limba română, în baza unei decizii a Curții Constituționale din 2013, subliniind, de asemenea, că moldovenii sunt etnici români.

Nicolae Timofti a susținut miercuri, cu ocazia Sărbătorii Naționale „Limba Noastră cea Română”, un discurs la Academia de Științe a Moldovei având drept subiect „Limba română, politica și statul de drept”, potrivit președinte.md.

„În urmă cu aproape trei ani, în data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis în baza Declarației de Independență și a concluziilor științifice ale Academiei de Științe a Moldovei, definitiv și ireversibil, denumirea corectă a limbii de stat, aceasta fiind limba română”, a declarat președintele Republicii Moldova.

În discursul său, Timofti a subliniat că „vehicularea a două denumiri ale aceleiași limbi înseamnă scindarea continuă a societății moldave, iar modificarea Articolului 13 din Constituția Republicii Moldova ar reprezenta un gest de corectitudine politică și juridică din partea Parlamentului”.

„Hotărârea interpretativă a Curții Constituționale are forță de prevedere constituțională și este obligatorie pentru toate organele de stat de orice nivel, începând cu administrația publică centrală – președinție, Parlament, Guvern, și până la administrația publică locală, până la cea mai mică primărie. În acest sens, modificarea Articolului 13 din Constituție nu mai lasă loc de discuții și dispute. Ea este o obligație a Parlamentului. Trebuie să fie clar pentru toată lumea și pentru membrii Legislativului, în primul rând: modificarea Articolului 13 înseamnă un gest de corectitudine politică și juridică din partea Parlamentului, în sensul executării Hotărârii Curții Constituționale și nimic mai mult. Așa se procedează într-un stat de drept”, a precizat acesta.

Nicolae Timofti a menționat, în ceea ce privește identitatea etnică, istorică, culturală și lingvistică a moldovenilor, că aceștia sunt etnici români.

„Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni. Voi aminti, în acest context, opinia unui lingvist notoriu, de valoare universală, a ilustrului savant Eugeniu Coșeriu, pământeanul nostru, care considera că moldovenii fac parte din românitate. Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români. Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală și lingvistică”, a declarat Timofti.

Președintele Republicii Moldova a mai subliniat că de fiecare dată când a fost întrebat de ce origine este, a spus că este român, așa cum este toată lumea care trăiește pe teritoriul țării sale.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/presedintele-r-moldova-solicita-modificarea-constitutiei-pentru-ca-limba-de-stat-sa-fie-limba-romana-27929.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/presedintele-r-moldova-solicita-modificarea-constitutiei-pentru-ca-limba-de-stat-sa-fie-limba-romana-27929-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv