loading…

Plafonul pentru “Prima Casă” va fi suplimentat în luna septembrie, iar în octombrie va fi finalizată o strategie pe cinci ani pentru acest program, pentru a fi mai predictibil și toate părțile implicate să își poată face planuri pe acest termen, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

“Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 și în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului”, a precizat ministrul Finanțelor, citată de realitatea.net.

Cererile pentru “Prima Casă” au crescut foarte mult în perioada discuțiilor cu privire la Legea Dării în plată, iar acum se întâmplă la fel pentru că “oamenii nu știu dacă programul va mai fi la anul sau nu”, a mai spus Dragu.

În opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel încât cetățenii și dezvoltatorii imobiliari să își poată face planuri pe termen mediu.

Înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, bancherii au amenințat cu creșterea avansului, restricționând astfel accesul la creditare pentru majoritatea populației. Creșterea avansului la 30-35% a dus însă la un blocaj un piață și implicit la o intrare în picaj a vânzărilor de credite.

Astfel, aceste scăderi masive ale creditării au determinat unele bănci din sistem pre­cum BCR, BRD și Piraeus să se răz­gândească în privința avansurilor și să le re­ducă pentru anumite categorii de clienți.

Programul guver­na­mental “Prima casă”, de­di­cat încu­rajării achi­ziției de lo­cu­ințe de către per­soa­nele care nu aveau nicio ca­să în pro­prie­tate și lansat în perioada cri­zei eco­no­mice, a reușit să țină cre­di­tarea pe picioare în ultimii ani în con­di­țiile în care nu­me­roși de­bi­tori înce­puseră să aibă probleme cu pla­ta ratelor, iar băn­cile dădeau mai pu­ți­ne credite. Practic, 90% din creditele ipotecare date în ultimii ani au fost pe baza Programului Prima Casă.

Programul “Prima Casă” a avut un plafonde garanții de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat în mai cu 500 mil. lei în luna mai.

Guvernul a anunțat anterior că intenționează să modifice programul Prima casă și doar românii cu venituri mici ar trebui să beneficieze de creditele ipotecare cu avans de doar 5%.

“Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient în filtrarea și orientarea către persoanele care au cu adevărat nevoie de acest tip de asistență din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o soluție în această privință”, scrie în strategia pusă în dezbatere de către Ministerul Dezvoltării.

În plus, conform strategiei, guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din lo­cuințele pe care își propun să le con­struiască să aibă un preț mai mic de 50.000 euro, ca o condiție de obținere a autoriza­țiilor de construire.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/plafonul-pentru-prima-casa-va-fi-suplimentat-in-septembrie-27906.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/plafonul-pentru-prima-casa-va-fi-suplimentat-in-septembrie-27906-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv