Autor:
Matei Năstase
| miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii
| 593 Vizualizari

Klaus Iohannis a ținut un discurs cu ocazia reuniunii anuale a diplomației românești. El a declarat că această perioadă, de un an, a fost una complicată, iar țara noastră a reușit să fie stabilă, într-un context de instabilitate.

Redăm discursul președintelui.

”Este un moment important de reflexie. În anul diplomatic, care a trecut, România a continuat pe drumul corect.

Faptul că România este astăzi o țară sigură și predictiblă într-o regiune nesigură și neprevizibilă, este o realitate tot mai evidentă. Ne revedem după un an complicat. Astfel, centura de instabilitate din vecinătatea României, continuă să afecteze securitatea regională și europeană. În est se menține dezechilibrul de securitate.

Lovitura de stat eșuată din Turcia, pe care am condamnat-o cu ferminate, a complicat situația. Din sud continuă să vină riscuri.

Fenomenul terorist crește în amplitudine și frecvență, afectând grav spațiul european, iar țările cu probleme nu reușesc să rezolve situația.

E necesar ca MAE, inclusiv prin Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, să susțină un înalt nivel de protecție a identității persoanelor aparținând comunităților românești din afara frontierelor, mai ales că România a reușit pentru minoritățile naționale de la noi să creeze un veritabil model de interculturalism eficient ce depășește prin nivelul protecției acordat standardul european. Trebuie să promovați acest model ca exemplu de bună practică și să faceți demersuri ca statele unde sunt minorități românești să asigure un nivel de protecție similar celui asigurat în România. Mă refer mai ales la folosirea limbii materne, accesul la educație, mass-media și serviciul religios în limba maternă, elemente fundamentale ale păstrării identității”, a declarat Klaus Iohannis, după întâlnirea anuală cu membrii diplomației românești.Tag-uri:
Klaus Iohannis, diplomatie, intrunire anuala, context, instabilitate, drum

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/iohannis-mfx-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/iohannis-mfx-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Autor: Matei Năstase | miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii | 593 Vizualizari Klaus Iohannis a ținut un discurs cu...

Preluat de la EVZ