Autor:
Roland Cătălin Pena
| miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii
| 32 Vizualizari

Radu Berceanu a dezvăluit că dosarul său de urmărit întocmit de Securitate a fost pus aiurea în categoria “siguranţă natională”

În plin scandal al secretizării abuzive ale unor documente de la “Doi s’un sfert”, pentru care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale împotriva lui Rareş Văduva, fostul şef al DIPI, e bine să ne amintim cum se clasifică dosarele în România.

Un exemplu şcoală este cel al comisiei mixte SRI-CNSAS, care lua decizii în privinţa desecretizării sau secretizării dosarelor Securităţii care au fost transferate de la SRI la CNSAS.

Scandalul Berceanu

Scandalul a început în urmă cu 10 ani când Radu Berceanu a dezvăluit că dosarul său de urmărit întocmit de Securitate a fost pus aiurea în categoria “siguranţă natională”.

Radu Berceanu, poreclit “Bercea” de Securitate, şi-a făcut public dosarul de urmărit pe 30 august 2006. Dosarul are aproape 300 de file şi cuprinde hotărâri ale organelor privind urmărirea sa, modul în care să se desfaşoare urmărirea, sursele care sa îl supravegheze, notele acestor oameni şi declaraţii ale celui urmarit.

Prima întrebare pe care şi-a pus-o Berceanu, după ce s-a delectat citindu-şi dosarul, a fost de ce CNSAS a decis, în octombrie 2000, să-l treaca la categoria “siguranţă naţională”. “De ce dosarul meu a devenit un dosar de singuranţă naţională? După ce o să cercetaţi tot dosarul, o sa constataţi că nu e nimic legat de siguranţa naţională”, a spus Berceanu, care în octombrie 2000 era ministru al Comerţului şi membru în CSAT. El a arătat că nu şi-a putut explica în ce condiţii a fost secretizat dosarul său, pentru că, în calitate de membru al CSAT, nu a lipsit la nicio şedinţa a Consiliului. “Ori preşedintele Emil Constantinescu a facut poliţie politică în 2000, ori organele de securitate au facut poliţie politică. Altfel, nu văd ce scop ar fi avut să introducă dosarul la siguranţă naţională”, a acuzat Berceanu. El socotea că scopul ar fi fost acela de “a avea siguranţa naţională” că dosarul poate fi “influenţat… pozitiv, negativ şi că având dosarul pus deoparte pot să pună în el sau să scoată din el diverse lucruri”.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Scandalul Berceanu, Radu Berceanu, Emil Constantinescu, Mircea Dinescu, clasificare, secret, sri, securitate, cnsas, dosare, dipi, Doi s’un sfert, dna, Mihai Gheorghe, Scandalului Berceanu, Gheorghe Oni, Oficiului Registrului, Serviciul Rom, Consiliului Suprem

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/berceanu_01-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/berceanu_01-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Autor: Roland Cătălin Pena | miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii | 32 Vizualizari Radu Berceanu a dezvăluit că dosarul său...

Preluat de la EVZ