Autor:
Mariana Sebeni-Comşa
| miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii
| 54 Vizualizari

Hatzegopteryx Thambema

A trăit acum 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice.

Hatzegopteryx, cel mai mare animal zburător din lume, se află, de astăzi, la Dino Parc Râșnov. Giganticul zburător, descoperit chiar pe teritoriul României, a fost reconstituit de către Dino Parc Râșnov pe baza descoperirilor realizate de profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea București, cel care a găsit fosilele Hatzegopteryx-ului. Sosirea pterozaurului este însoțită de o altă premieră: un cuib de 10 ouă reale de dinozaur, descoperit la Tuștea în Geoparcul dinozaurilor Țara Hațegului!

Noua expoziție a fost inaugurată în prezența paleontologilor de la Universitatea București.

“’Înfricoșătorul zburător din Hațeg„ , așa cum a fost  botezat, este un motiv de mândrie națională și o premieră mondială pentru mult timp de acum încolo. Acest parteneriat îmi dă o speranță în plus în ceea ce privește domeniul paleontologiei în România”, a precizat profesorul Dan Grigorescu.

Hatzegopteryx thambema („Înfricosatorul zburător din Haţeg”) a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului. A trăit acum 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

În situl fosilifer de Ia Tuștea au fost descoperite 18 cuiburi cu ouă aparținând speciei de dinozaur hadrosauroid (“dinozaur cu cioc de rață”) Telmatosaurus transsylvanicus. Stabilirea apartenenței se datorează faptului că lângă cuiburile cu ouă au fost descoperite fragmente din scheletul puilor, iar acestea indică în mod clar că provin de Ia Telmatosaurus. A fost și este o mare surpriză în lumea științifică pentru că tipul de ou sferic, cu coaja ornamentată cu noduli rotunjiți și cu o microstructură prismatică, descoperit la Tuștea, aparține speciei de ou numit Megaloolithus, iar până Ia descoperirea de Ia Tuștea se considera că acest tip de ou aparține unor mari dinozauri sauropozi, deci ierbivori, din familia Titanosaurilor.

Tag-uri:
Dino Parc, Dan Grigorescu, Universitatea București, Hatzegopteryx, Tara Hategului, Râșnov

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/img-7629-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/img-7629-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Mariana Sebeni-Comşa | miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii | 54 Vizualizari Hatzegopteryx Thambema A trăit acum 68 de milioane...

Preluat de la EVZ