Autor:
Carmen Anghel
| miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii
| 27 Vizualizari

Prima ediție a Bookfest Chișinău s-a inaugurat astăzi

Cei mai mari editori din România și Republica Moldova fac primul pas către o piață comună a cărților în limba română.

Între 31 august – 4 septembrie, Salonul Internațional de Carte Chișinău și cel mai important salon de carte din România – Bookfest, fac front comun pentru limba și literatură română. Cu ocazia Zilei Limbii Române și a împlinirii a 25 de ani de la independența Republicii Moldova, cele două evenimente aduc cele mai importante edituri din România și Moldova sub același acoperiș, la Moldexpo, în Pavilionul Central. Este, de asemenea, așteptată o prezență masivă a copiilor și tinerilor pentru că Bookfest s-a deschis astăzi, cu o zi înainte de începerea anului școlar și universitar din Republica Moldova, la 1 septembrie.

Cu peste 50.000 de cărți, multe dintre acestea la jumătate din prețul de librărie, cele mai importante edituri din România aduc în fața publicului moldovean cele mai noi și citite apariții: Humanitas, Polirom, Curtea Veche Publishing, RAO, Nemira, Corint, Litera, Trei, ALL, Herald, Tracus Arte, Vinea, Gama și multe altele. Lor li se vor alătura cele mai mari edituri din Republica Moldova, dintre care: Cartier, Prut, Știința, Cartea Copiilor, Arc, Gunivas, Pontos, Epigraf.

Întâlnire cu dramaturgul Dinu Săraru

În ciuda limbii, istoriei și a granițelor noastre comune, sunt prea rare ocaziile evenimentelor în care scriitorii români și moldoveni își sărbătoresc împreună cele mai recente volume. De aceea, la această primă ediție Bookfest la Chișinău scriitori de seamă vin să bucure pasionații de citit cu volume pentru toate gusturile.

Editura Rao a pregătit întâlniri cu unii dintre cei mai importanți scriitori români contemporani. Joi, 1 septembrie, de la ora 19:00, publicul se va putea întâlni cu Ștefan Mitroi, al cărui roman recent – „Bâlciul de argint” – este o pagină a noului calendar al satului românesc dinaintea şi din timpul morţii lui.

Vineri, de la ora 18:00, istoricul Larry L. Watts va vorbi despre volumele sale din ultimii ani. Cel mai recent titlu, „Aliați incompatibili – România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich” (editura RAO) explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.

Sâmbătă, tot editura Rao invită publicul din Chișinău la o întâlnire cu bine-cunoscutul prozator și dramaturg Dinu Săraru, începând cu ora 17:00. Iar de la 18:00, Igor Bergler va prezenta best-seller-ul „Biblia pierdută”, un thriller a cărui intrigă pornește de la prima lucrare tipărită vreodată – Biblia B42 cunoscută şi ca Biblia lui Gutenberg – și care este presărat cu momente de umor fin, episoade de suspans autentic, mesaje ascunse şi coduri secrete minuţios  construite.

Legătura basarabeană dintre fabule și astronomie

Curtea Veche Publishing lansează sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 11:00, volumul „Astrononomul Nicolae Donici. Enigme descifrate”, de Magda Stavinschi, directoare a Observatorului Astronomic al Academiei Române între 1990-2005. Cartea este o biografie și un portret științific al astronomului de origine basarabeană Nicolae Donici, strănepot al fabulistului Alexandru Donici. La eveniment vor lua parte autoarea și academicianul Ion Tighineanu.

Editura Tracus Arte a pregătit pentru fanii literaturii absurde volumele „Daniil Harms. Când plânge sacadat mașina de spălat” (vol. I) și „Daniil Harms. Un tigru în stradă” (vol. II), ambele în traducerea lui Leo Butnaru, care vor fi lansate miercuri, 31 august, la ora 16:00. Iar profesorul și criticul literar Mircea Martin își va lansa vineri, de la ora 17:00 volumul „Radicalitate și nuanță”, apărut la editura Tracus Arte.

Editura Cartea Românească a pregătit pentru sâmbătă, de la ora 19:00, o lectură din volumul „Colonia fabricii”, de Moni Stănilă. Volumul de poeme a fost recompensat cu Premiul „Mihai Eminescu” pentru Poezie ICR Chișinău în 2015 și Premiul pentru Poezie, în cadrul Premiilor Bibliotecii „Ștefan cel Mare” din Chișinău, pentru anul literar 2015.

Tot pe 3 septembrie, de la ora 16:00, editura Adenium lansează „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”, iar de la 16:30 va fi prezentat volumul „Calea europeană a Republicii Moldova”, coordonat de Sorin Bocancea și Radu Carp.

Poezia –  vedetă la Bookfest Chișinău

Poeții vor aduce savoare lirică fiecărei zile la Bookfest. Miercuri, de la 16:30, editura Tracus Arte lansează „Personajele lui Erasm”, de Arcadie Suceveanu. La eveniment vor participa poetul Nichita Danilov și editorul Teodor Dună. Joi, începând tot cu 16:30, se vor lansa „Antologiile Tracus Arte”, colecție premiată la Gala Bun de Tipar în anul 2014. Vineri, tot de la 16:30, Tracus Arte lansează volumul „Afganii”, de Alexandru Vakulovski.

Editura Vinea a pregătit pentru pasionații de versuri un maraton de lansări. Miercuri, de la ora 17:00 se vor lansa „Manuscrit facsimile. Le vampire passif ”/ „Vampirul pasiv”, de Gherasim Luca și „Texte pentru Phoenix”, de Șerban Foarță, cu ilustrații de Daniel Turcea. Evenimentul se bucură de participarea actorului și regizorului Petru Hadârcă (directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”), cu lectură din ambele volume. Apoi, de la 18:00, se vor lansa volumele „Femeile iubesc cum respiră” (poeme), ediția a 2-a, de Trifana Călin, și „Sâmbăta, când zeii au treabă” (poeme), de Nicolae Teoharie.

Joi, de la ora 17:00, editura Vinea continuă seria de lansări cu cinecartea „Elegiile casei scriitorilor”, de Nicolae Popa (după volumul cu același titlu apărut la ed. Vinea în 2013 – Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova). Vor fi vizionate primele 10 minute ale cinecărții. Vor urma: „Dulcele meu asasin”, de Silvia Goteanschii; „Sărutul leprosului”, de Vasile Burlui; „Când spui dragoste / Parcă spui prea mult”, de Ecaterina Bargan; „Bu-hu-hu din noaptea iubirilor moarte”, de Luminița Potirniche.

Istorie, volume comemorative și  cărți pentru copii

Și cele mai importante edituri din Republica Moldova s-au pregătit cu lansări care să acopere o paletă cât mai largă de gusturi.

Astfel, editura Știința va lansa o serie de volume ce potolesc toate curiozitățile istorice: „Istoria Basarabiei. Din paleolitic până la sfârşitul Antichităţii”, de Ion Ţurcanu;„ Sfatul Ţării. Documente. Procesele verbale ale şedinţelor în plen”, ediţie îngrijită şi comentată de Ion Ţurcanu; „Dimitrie Cantemir. Opere. Istoria ieroglifică” și „Dimitrie Cantemir. Opere. Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor”, ediţii îngrijite de Stela Toma.

Odată cu împlinirea celor 25 de ani de la proclamarea independenței Moldovei, editura Cartier lansează volumul colectiv „Republica Moldova la 25 de ani”, de Vitalie Sprînceană, Petru Negură și Vasile Ernu. Tot editura Cartier va prezenta și albumul fotografului Roman Râbaliov, „Ultimul busuioc”.

Editurile pentru copii vor avea și ele o ofertă vastă de volume pentru toate vârstele copilăriei. Editura Ranok va lansa o serie de cărți de jocuri, iar editura Cartea Copiilor va prezenta titluri precum „Cîntecul Greieraşului”, de Eric Carle, „Oul soarelui”, de Elsa Beskow, sau „Ela cea fără de cuvinte”, de Victoria Patrașcu.

Tag-uri:

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/bookfest-chisinau-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/bookfest-chisinau-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialCultură
Autor: Carmen Anghel | miercuri, 31 august 2016 | 0 Comentarii | 27 Vizualizari Prima ediție a Bookfest Chișinău s-a inaugurat astăzi ...

Preluat de la EVZ