Autor:
Anca Simionescu
| marţi, 30 august 2016 | 2 Comentarii
| 841 Vizualizari

În proiectul său, Corina Șuteu introduce mai multe surse de alimentare pentru Fondul Cinematografic

Taxele noi pentru Fondul Cinematografic se vor regăsi în facturi. Iată cine va suporta creșterile ce și-au propus resuscitarea filmului românesc. Televiziunile de știri vor fi cele mai afectate.

Taxele noi pentru Fondul Cinematografic dau dureri de cap televiziunilor, furnizorilor de telefonie mobilă, operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc și chiar proprietarilor de săli de cinema. Ministerul Culturii a făcut public proiectul de modificare a ordonanţei ce vizează cinematografia și conform acestuia urmează să fie introduse taxe ce pot duce de la creșterea costului facturii de internet, a abonamentului de cablu și telefon, dar și la un preț mai mare al biletului de cinema.


„Doamna Șuteu ar trebui să propună un plan prin care să se pună pe picioare cinematografia românească”


Măsura, ce are ca scop resuscitarea producției româ nești de film, a reușit să nemulțumească pe toată lumea, inclusiv pe o mare parte a breslei cineaștilor. „Nu e nimeni bucuros, iar cineaștii, cei 800 de la UCIN și cei 300 de la UARF nu au fost consultați. Sau, dacă au fost, s-a întâmplat la colțul străzii. Am înțeles că miercuri vor să treacă ordonanța și urmează să schimbe CNC-ul cu tot felul de aberații. Ideea de a finanța 100% o producție ne întoarce la comunism și, probabil că, odată cu finanțarea va apărea și ciudata poveste a DNA-ului în film”, spune regizorul Ioan Cărmăzan, preşedinte UARF.Regizorul Ioan Cărmăzan spune că sunt multe lucruri de îmbunătățit în cinematografie, dar susține că ordonanța nu era necesară


Facturi mai mari la net

În proiectul postat pe site-ul Ministerului Culturii se arată că o taxă de 1% se va aplica tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune și că toţi banii vor merge către Fondul Cinematografic. „Susţin îmbunătăţirea mediului cinematografiei, dar nu cu astfel de măsuri. Nu înțeleg de ce trebuie să cotizeze și televiziunile de știri. Nici măcar nu difuzează filme”, este de părere Valentin Jucan, membru CNA.

Lovite din toate părțile sunt marile companii de pe piața serviciilor de televiziune și de internet, care furnizează și telefonie fixă și mobilă. La articolul 13 sunt prevăzute contribuţii de 1% din încasările lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobilă, contribuţie care se adaugă preţului pentru serviciile oferite.

Taxe mai mari dacă nu dai filme românești

Prețul biletelor la cinematograf ar putea să crească, în condiţiile în care ordonanţa prevede majorarea contribuţiilor cinematografelor de la 4% la 5%. În cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, taxa va urca la 9%. „Nu știu ce dorește doamna Corina Șuteu. Nu știu de ce se atârnă cu atâta energie de cinematografie. Ea a terminat teatru, nu știe nimic despre noi. Dar vrea să schimbe neapărat. Are niște interese”, a adăugat regizorul Ioan Cărmăzan.

Proiectul prevede și o taxare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc. 2% vor merge direct la Fondul Cinematografic, iar în plus este prevăzută colectarea unei contribuţii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizează jocuri de noroc.


Taxa lovește în televiziuni


Aproape toate firmele care dețin licențe ale unor televiziuni, de știri sau generaliste, au datorii, fie la stat, la bănci, la furnizori, sau la angajați. Două chiar se află în insolvență: Realitatea TV și Neptun TV, iar Prima TV, deținută de omul de afaceri Cristian Burci, a cerut insolvenţa. Aproape de colaps se află și Televiziunea Română. „Doamna Șuteu ar trebui să propună un plan prin care să se pună pe picioare cinematografia românească. Pentru că luăm bani și îi dăm cui, ca să facă ce? Nu sunt de acord să se ia bani de la televiziuni, care sunt aproape în faliment. Am să fac tot ce îmi stă în putință ca să blochez un astfel de demers”, spune Valentin Jucan (foto), amintind că a luptat foarte mult pentru înființarea unui fond pentru emisiunile educativculturale care nu se fac din lipsă de fonduri. „Pe tine, Guvern, nu te interesează starea presei, nu te interesează presa scrisă, nu te interesează ce se întâmplă cu televiziunile și radiourile din România, dar iei bani de la televiziuni ca să dai la Fondul Cinematografic”, adaugă membrul CNA.

Edward Pastia, director executiv al Realitatea TV, a declarat că toată lumea ar trebui să știe că orice taxă în plus înseamnă desfinţarea de locuri de muncă şi renunţarea la investiţii.

„În România s-au obişnuit ca atunci când apare o problemă să se mai pună o taxă. Între politică şi tehnocraţie se pare că nu mai există nicio diferenţă. Lumea s-a obişnuit să ia informaţia gratis. Guvernaţi dragi, ar trebui să ştiţi că pentru calitatea se plăteşte. Ce ar fi dacă şi CFR ar da bilete gratis. Nu poţi întreţine calitatea mass media aşa. Nu am cerut bani, am cerut doar un cadrul fiscal normal, care să susţină dezvoltarea massmedia. Fără mass-media, ar fi un dezastru absolut în societatea românească. Nu există nicio justificare pentru aşa ceva. Nu există nici măcar bunul simţ pentru a se consulta cu cei afectaţi”, a declarat Edward Pastia.

Tag-uri:
cultură, Cristina Şuteu, Ministerul Culturii, taxă, cinematografie, CNA, taxe, facturi mai mari, net, CNC, Fondul Cinematografic, film, filmul românesc, film românesc, televiziuni, televiuni taxe, taxetaxe suplimentare, taxe tv, ministrul culturii, ministru

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/14-suteu-corina-mi-7568-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/14-suteu-corina-mi-7568-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Autor: Anca Simionescu | marţi, 30 august 2016 | 2 Comentarii | 841 Vizualizari În proiectul său, Corina Șuteu introduce mai...

Preluat de la EVZ