Autor:
Simona Stupar
| luni, 29 august 2016 | 0 Comentarii
| 218 Vizualizari

Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, au susținut azi, la Marriott, locul desfășurării Reuniunii Anuale a Diplomației Române, o conferință comună de presă.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că Vershbow este un foarte apropiat prieten al României, un diplomat de primă mână, nu doar al SUA, ci recunoscut ca atare în mediile euro-atlantice și dincolo de ele. I-a mulțumit pentru rolul său direct în îndeplinirea obiectivelor de adaptare a Alianței la noul context internațional. „Expertiza și experiența sa sunt extrem de valoroase, într-un sistem complex, ca cel actual. Am profitat de prezența sa la plenarea reuniunii noastre, pentru a avea și un schimb bilateral de opinii, despre recentul summit de la Varșovia și ce este de făcut pentru aplicarea deciziilor din iulie”, a explicat ministrul.

Este pentru prima dată când s-a introdus un paragraf expres, în concluziile summitului NATO, care privește doar Republica Moldova. România sprijină rolul NATO și pe direcția securității energetice, pentru că există complementaritate pe diversele direcții strategice. Important este ca deciziile să fie puse în aplicare cât mai curând. L-am asigurat pe dl Vershbow de angajamentul ferm al României, să ne îndeplinim toate responsabilitățile. Am subliniat importanța solidairătții.

Alexander Vershbow a declarat că summitul NATO a fost o oportunitate importantă pentru a vorbi despre aranjamentele din regiune, vecinătatea NATO, etc. Oficialul a discutat cu ministrul Comănescu despre provocările actuale, despre Marea Neagră și despre diplomația română.

„Mai am șase săptămâni de mandat și sunt mulțumit că NATO este pregătit să facă față provocărilor actuale”, a spus el.

Practicile exercițiilor militare are Rusiei, fără anunțare prealabilă, reprezintă o sursă de îngrijorare. Au dreptul să facă asta, dar nu contribuie la stabilitate, sau la încredere reciprocă, lasă loc de interpretări și ar trebui să creștem predictibilitatea și colaborarea, pentru o relație satisfăcătoare cu Rusia.

„În urma Summitului NATO (de la Varşovia – n.r.), ţările aliate au decis să reacţioneze în mod comun în ceea ce priveşte manifestările agresive ale Rusiei, dar şi în ceea ce priveşte provocările mai complexe. Alianţa este mai unită ca oricând”, a adăugat Vershbow.

„Această practică a Rusiei de a susţine exerciţii militare neanunţate este o sursă de îngrijorare. Are dreptul de a face aceste exerciţii. Din nefericire, Acordul OSCE care menţionează anunţarea exerciţiilor militare are scăpări, care permit aceste manifestări. Nu cred că (exerciţiile – n.r) contribuie la stabilitate sau încredere reciprocă. Creează un potenţial pentru neînţelegeri, calcule greşite şi există păreri potrivit cărora ar trebui să rezolvăm aceste scăpări din legislaţie”, a punctat oficialul NATO. El a adăugat că Rusia a avut peste 10 exerciţii de acest gen în ultimii doi ani. “Dacă Moscova este interesată de stabilitate, acesta nu este modul prin care va fi obţinută”, a subliniat Vershbow.

Ocuparea Crimeii creează noi riscuri pentru aliați, pentru că rușii ar putea acționa în zonă într-un mod îngrijorător. Dar calmarea situației este importantă.

Republica Moldova

În legătură cu declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, Vershbow a precizat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor, că România și Republica Moldova au legături istorice și fiecare țară ar trebui să-și determine singură destinul.

Lazăr Comănescu a precizat, la rândul său: România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Molodva, a susținut și va susține ferm reformele statale ale Moldovei pentru apropierea de structurile euro-atlantice. La vizita premierului Cioloș în Republica Moldova, s-au făcut pași în sensul sprijinului acordat acestei țări. Conlucrăm strâns cu partenerii noștri, în special cu SUA. Nu întâmplător, la Washington, am semnat cu vicepreședintele USAID, un acord de dezvoltare și cooperare, unul dintre acestea fiind pentru integrarea în UE a Republicii Moldova.

Focoasele nucleare

Vershbow a mai spus, în legărură cu informațiile privind mutarea focoaselor nucleare din Turcia în România, Vershbow a subliniat: Luăm foarte în serios securitatea și ne asigurăm că acest lucru este menținut . Este vorba și despre ce vrea să facă presa din Rusia pentru a răspândi astfel de zvonuri, este vorba despre tehnici de război informațional și trebuie să fim vigilenți. Este un articol în New York Times azi, foarte corect.

Reprezentanţii NATO sunt „în general îngrijoraţi” de eforturile continue ale media ruse de stat, controlate de Kremlin, de a transmite, în mod deliberat, informaţii greşite sau chiar false pentru a forma opinia publică în ţările aliate, a declarat secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice.

„Ca regulă generală, noi nu confirmăm sau infirmăm informaţii despre locul unde se află armele nucleare, dar luăm foarte în serios siguranţa şi securitatea armelor nucleare ale statelor membre gestionate de NATO şi suntem încrezători că securitatea şi siguranţa lor este menţinută”, a spus Vershbow.

El a precizat că „aliaţii nu intenţionează, nu planifică şi nu văd niciun motiv să amplaseze arme nucleare pe teritoriile noilor state membre”.

Comănescu: Trebuie avute în vedere precauții când apar astfel de informații și în ce măsură continuarea discutării pe aceste teme este utilă. Săptămâîna trecută împreună cu coelgul polonez am fost la Ankara și în discuțiile avute au constatat o reconfirmare categorică a asumării de către Turcia a repsonsabilităților care-I revin în calitate de membru esențial al NATO.

Tag-uri:
nato, reuniune, diplomatie, lazar comanescu, alexander vershbow

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/nato-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/nato-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEuropa
Autor: Simona Stupar | luni, 29 august 2016 | 0 Comentarii | 218 Vizualizari Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, și...

Preluat de la EVZ