Autor:
Ionel Dancu
| luni, 29 august 2016 | 16 Comentarii
| 1248 Vizualizari

Gabriel Oprea

Consiliului General al CNADTCU a respins, prin vot electronic, contestaţia formulată de fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Astfel, se menţine decizia iniţială a Consiliului – cea de plagiat – în cazul tezei de doctorat a fostului vicepremier. “În consecinţă, se menţine decizia iniţială a comisiei de analiză – cea de plagiat în cazul tezei sale de doctorat”, a precizat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, “Procedura plângerii prealabile”, a fost susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu. Acuzatiile de plagiat au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Comisia de experţi din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat în cazul acestuia la data de 26 iulie 2016. „Comisia a argumentat pe mai multe pagini şi a concluzionat că teza de doctorat a fost un plagiat în bună parte şi propune în virtutea acestui fapt retragerea titlului de doctor domnului Gabriel Oprea. Decizia a fost luată în unanimitate, de cei în jur de 35 de membri”, a declarat Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU.

Cum se apără Gabriel Oprea

”În 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectând toate normele academice şi legale în vigoare la momentul respectiv. Nici îndrumătorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucureşti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectivă. Repet, este vorba de anul 2000, când nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect şi nici nu mă gândeam că voi urma un astfel de drum. Astăzi, la mai bine de 15 ani de când am susţinut teza de doctorat, CNATDCU spune că aş fi plagiat în lucrarea respectivă. Nu ştiu dacă cei care au luat această decizie au verificat cu atenţie care erau normele în vigoare acum 15 ani. La fel, nu ştiu dacă lucrarea a fost evaluată după normele şi standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau după standardele de atunci, pe care le-am respectat. Ştiu însă că anul trecut, Consiliului Naţional de Etică a spus în mod oficial că suspiciunile de plagiat nu se confirmă în cazul meu”, a scris Gabriel Oprea pe Facebook.

Tag-uri:
Ministerului Educa, Mirabela Amarandei, cnatdcu oprea, oprea plagiat, gabriel oprea, ministru de interne, doctorat, scandal plagiat, scandal doctorat, doctorat gabriel oprea, gabriel oprea doctorat, titlu de doctor, doctor gabriel oprea, titlu de doctor retras, doctorat plagiat

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/gabriel-oprea-plagiat-465x390-2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/gabriel-oprea-plagiat-465x390-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPartide
Autor: Ionel Dancu | luni, 29 august 2016 | 16 Comentarii | 1248 Vizualizari Gabriel Oprea Consiliului General al CNADTCU a respins,...

Preluat de la EVZ