Autor:
Simona Stupar
| luni, 29 august 2016 | 0 Comentarii
| 29 Vizualizari

16-08/ciolos-comanescu_1-465×390

Premierul Dacian Cioloș a vorbit, azi, la Reuniunea Diplomației Române, despre criza prin care trece Europa, în ultima vreme și despre soluțiile ce pot fi găsite la provocările actuale. El a explicat că, din nefericire, cuvântul criză a devenit o banalitate – valul de migrație ilegală a atins apogeul de-a lungul rutei balcanice – Italia, Grecia și apoi alte țări au simțit presiunea valului migrator. Nu am reușit la nivel colectiv să găsim cele mai bune soluții. Am pierdut ceva din coeziune în procesul politic și riscă să provoace dezamăgirea cetățenilor – de aici și starea de spirit care s-a văzut în acțiuni precum rezultatul referendumului din Marea Britanie, a mai spus prim-ministrul.

Premierul Dacian Cioloș a declarat azi că țării noastre îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice de mai bine de 5 ani. „Chiar și în situații de criză, reacțiile noastre la nivel comunitar rămân încă greoaie. Și nu pot să nu reamintesc aici rolul esențial pe care îl are cooperarea transfrontalieră, schimbul continuu de date între autoritățile noastre și faptul că de mai bine de 5 ani României îi este negat accesul la Schengen pentru motive politice, care în acest moment mi se par total depășite de realitățile cu care ne confruntăm cu toții”, a spus Cioloș, citat de Agerpres. Premierul a precizat că România și Guvernul pe care-l conduce au reflectat serios la toate aceste realități.„Fără niciun echivoc, România mizează pe reziliența și pe capacitatea de regenerare a proiectului european și e decisă să-și investească resursele diplomatice și politice în acest sens”, a afirmat prim-ministrul.

El a amintit atacurile teroriste din Europa, din Turcia și Orientul Mijlociu și terorismul – amenințarea cea mai asimetrică a timpurilor noastre, care, alături de migrație, trebuie combătute în cel mai eficient mod. „Vom pleda pentru un proces de reflecție comun, coordonat, inclusiv, care să nu creeze falii între diverse regiuni în Europa”, a explicat premierul.

Dincolo de diplomație, e nevoie de politici interne corespunzătoare, pentru a se obține creștere economică, noi locuri de muncă, competitivitate, gestionarea migrației, combaterea terorismului. Doar așa vom putea recâștiga încredere pe proiectul european. Premierul a promis aplicarea susținută pe măsuri pentru echilibrul macroeconomic în an electoral, dar și o nouă filosofie a raporturilor cu cetățeanul și cu mediul de afaceri.

O provocare pentru România va fi și asigurarea președinției semestriale a Consiliului UE, în 2019, pentru care s-a înființat un birou de cooordonare la nivelul Cancelariei primului ministru. Va continua dialogul cu Croația și Finlada pentru troica președinției, pentru a se identifica priorități și pentur implementarea lor.  

În privința relațiilor bilaterale în UE, România va pune accent pe aprofundarea relațiilor cu Germania, Franța, cu Olanda, cu care s-au reluat relațiilor la nivel de premier după 10 ani; la fel cu Italia și Spania, unde avem comunități importante de români. Este foarte importantă menținerea parcursului democratic al Turciei, susținem acordarea atenției cuvenite vecintății estice, cu accent pe susținerea celor ce doresc apropierea de UE și au demonstrat eforturi în acest sens. Este importantă susținerea Parteneriatului Estic, a explicat Cioloș.

Putem fi și mai curajoși în proiectarea unor linii de acțiune. În NATO, avem interesul întăririi rolului Alianței, cu atenție pe flancul de est și sud-est și al Mării Negre. Vrem să revitalizăm industria de apărare și să producem echipamente în mai multe domenii, precum aviația și telecomunicațiile, la  standarde NATO.

Dorim aprofundarea parteneriautlui startegic cu SUA, care sunt un pilon al stabilității internaționale. Consolidarea prezenței SUA în Românie, e nevoie de colaborare și în zona economică, cercetare, inovare, educație.

Recâștigarea încrederii partenerilor străini în Rep Moldova – România a deblocat prima tranșă de 60 de milioane de euro din împrumutul ce va fi acordat statului moldovean, o pârghie de deblocare a ajutorului din partea UE și FMI. România e un garant de credibiliate pentru republica Moldova, a mai spus oficialul român.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din iarnă, premierul a precizat că cetățenii români pot vota și altfel, de anul acestam prin corespondență și speră ca un număr cât mai mare dintre români să-și exprime intenția de vot.

La reuniune au participat și foștii președinți Ion Iliescu, Emil Constantinescu, foștii miniștri de Externe Adrian Cioroianu, Adrian Năstase, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Florin Iordache, ambasadori, consuli, invitați. 

Tag-uri:
DIPLOAMTIE, ROMANIA, dacian ciolos, lazar comanescu, prioritati, schengen, nato, ue, terorism

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/ciolos-comanescu_1-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/ciolos-comanescu_1-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialGuvern
Autor: Simona Stupar | luni, 29 august 2016 | 0 Comentarii | 29 Vizualizari 16-08/ciolos-comanescu_1-465x390 Premierul Dacian Cioloș a vorbit, azi, la...

Preluat de la EVZ