Autor:
Ion Cristoiu
| duminică, 28 august 2016 | 0 Comentarii
| 59 Vizualizari

Ion Cristoiu este fondatorul EVZ

Potrivit Agerpres de vineri, 26 august 2016, la întîlnirea cu jurnaliştii moldoveni din Programul vizitei la Chişinău a delegaţiei guvernamentale române, întrebată despre ultimele evoluţii din Scandalul Hexi Pharma, Raluca Prună a declarat:

„«Eu, ca ministru, nu aş vrea să fac nici un fel de comentariu cu privire la Hexi Pharma, este o investigaţie în curs, este la nivel de Parchet. Ceea ce pot eu să spun public este că societatea are o aşteptare legitimă să afle dacă alegaţiile acestea sunt adevărate sau nu. Şi cum există o aşteptare foarte mare, i-am rugat pe procurori, nu pe procurorii de caz, că nu vorbesc cu ei, dar în discuţiile cu procurorul general am spus că o asemenea aşteptare publică, mai ales într-o chestiune de sănătate publică, ce este foarte gravă, reclamă şi rezolvarea cu celeritate a acestui caz, ca lumea să ştie dacă se confirmă sau nu se confirmă. Şi dacă se confirmă acuzaţiile sau investigaţia de presă, atunci trebuie luate măsuri urgente pentru că altfel pierdem încrederea, deja foarte şubredă, în sistemul de sănătate publică», a spus Raluca Prună.”

Declaraţia Ralucăi Prună e o premieră în ultimul timp:

Ministrul Justiţiei i-a dat ordin Procurorului General să rezolve cu celeritate ancheta penală în cazul Hexi Pharma. Deși folosește o formulă mai blîndă, de ordin e vorba, ce mai încolo și-ncoace! Mai ales că nu văd de ce era nevoie să-i atragă lui Augustin Lazăr atenția distinsa Raluca Prună. Ce, ditamai procurorul general nu-și dă seama și singur că dosarul trebuie rezolvat cu celeritate?!

Ministrul Justiţiei face public acest fapt care, între noi fie vorba, putea să rămînă nedivulgat public. Premiera constă în faptul că un Ministru al Justiţiei nu numai că ascunde, dar, mai mult, se străduieşte să arate public că e şefa Procurorului General. Site-ul Ministerului Public se dă peste cap pentru a convinge că Procurorul General nu e subordonat ministerului Justiției:

Conform dispoziţiilor art.131 din Constituţie, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului justiţiei. Aceasta nu înseamnă că Ministerul Public este subordonat ministrului justiţiei.

Pentru această reglementare legiuitorul a avut în vedere şi opiniile unor savanţi ai dreptului, cum a fost ilustrul profesor Garconnet care susţinea că în multe ţări lumea se teme ca un minister public cu totul supus puterii executive să nu fie din punct de vedere politic o armă grea în mâinile unui guvern, iar marele penalist I. Tanoviceanu arăta că «Toţi autorii de drept penal, toţi specialiştii şi toţi cei care năzuiesc să asigure justiţiei condiţiile unei desăvârşite funcţionări susţin cu argumente ce nu cunosc replică, independenţa Ministerului Public. Ce păcat însă, că nu aceştia fac legile».

Autoritatea ministrului Justiţiei nu are în legislaţia noastră sensul unei subordonări ierarhice, ci acela al unei relaţii administrative, similară cu relaţia existentă între ministrul justiţiei şi instanţele judecătoreşti.

Ministerul Public nu se află sub autoritatea ori subordonarea Ministerului Justiţiei, procurorul nu poate primi ordine de la funcţionarii acestui minister.”

Dacă e așa, nu văd rostul inițiativei luate de Raluca Prună.

Altceva era dacă domnia sa declara că, după părerea sa, Cazul impune celeritatea, dar că asta e treaba procurorului general.

Admițînd însă că Ministerul Public se iluzionează cînd invocă independența de ministerul Justiției, rămîne gestul incredibil al Ralucăi Prună de a prezenta public imaginea unui procuror general căruia ea îi dă ordine.

A face public asta, mai ales că pînă acum toţi miniştrii Justiţiei au evitat să se dea Stăpîni ai Procurorului General, înseamnă a-l trata pe Augustin Lazăr, scuzaţi expresia, cu fundul.

Codruța Kovesi e pe linie ierarhică mai mică în funcție decît procurorul general.

Șefa DNA e procuror general adjunct, subordonata lui Augustin Lazăr.

Vi-o imaginați dumneavoastră pe Raluca Prună declarînd public că în discuțiile cu Codruța Kovesi i-a atras atenția că un Caz trebuie rezolvat cu celeritate?

Eu nu.

Dacă ne gîndim la cum se gudură Raluca Prună în fața Codruței Kovesi, începem să credem că Raluca Prună știe ce știe despre puterile lui Augustin Lazăr, dacă-și poate permite să-l trateze public astfel.

Sau mai știi, Raluca Prună o fi mai mare-n grad decît Augustin Lazăr!

Tag-uri:
Raluca Prună, DNA, ministru, justiţie, Ion Cristoiu, investigaţie, Prună, Raluca, Ministrul Justiţiei, Ministrul justiţiei, Procuror General, Parchet, Ministerul Public, Augustin Lazăr, hexi pharma, garconnet, laura codruta kovesi

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/ion-cristoiu-01-465x390-5.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/ion-cristoiu-01-465x390-5-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Autor: Ion Cristoiu | duminică, 28 august 2016 | 0 Comentarii | 59 Vizualizari Ion Cristoiu este fondatorul EVZ Potrivit Agerpres...

Preluat de la EVZ