Autor:
Dan Dumitriu
| sâmbătă, 27 august 2016 | 0 Comentarii
| 175 Vizualizari

16-05/accident-dan-condrea-hexi-pharma-465×390

Scandalul Hexipharma este departe de a fi sfârșit. Declarația Procurorului General care a susținut că analizele de laborator ar fi demonstrat că dezinfectanții nu erau diluați, confirmată de surse judiciare pentru EvZ a resuscitat scandalul.


CITEŞTE ŞI: Dezvăluiri stupefiante din Dosarul Hexi Pharma. “Toate produsele analizate la Cantacuzino au acţiune bactericidă şi fungicidă! Au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii!”

Evenimentul zilei a intrat în posesia unor informaţii incendiare legate de testarea biocidelor de la Hexi Pharma la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Surse judicare ne-au dezvăluit că autorităţile au ridicat probe sigilate de la depozitul din Mogoşoaia şi din mai multe spitale, le-au testat eficienţa şi au constatat că biocidele Hexi Pharma au trecut proba bacteriologică. Momentan, toate informațiile sunt valabile în ziarul Evenimentul Zilei, dar acestea vor deveni disponibile pe site-ul evz.ro la ora 12.00. CITIŢI DETALII AICI.


În urmă cu câteva zile o anchetă a EvZ care a plecat de la afimația Procurorului general al României și care a resuscitat Dosarul Hexi Pharma, anunţând că s-au primit la Parchet rezultatele testelor de eficienţă pe unul dintre loturile biocidelor analizate, rezultatele fiind „şi pozitive, şi negative“:

„S-a finalizat efectuarea testelor de eficienţă pe unul din loturile care au fost supuse analizei. Urmează alte teste, pe alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la instituţii din străinătate. Este o procedură mai complicată, care este în curs. Rezultatele testelor de eficienţă sunt de ambele tipuri, şi negative, şi pozitive. Doar în final se va putea stabili în ce măsură ele sunt relevante“.


a dus la descoperirea unor noi date. 

Așa cum scriam în EvZ în data de 26 august:

Potrivit unor surse judiciare, care şi-au condiţionat dezvăluirile cerând protejarea sursei, am aflat rezultatele testelor de eficienţă trimise de Institutul Cantacuzino la Parchetul General, rezultate ţinute la secret de către autorităţi.

„Au fost făcute analize pe fiecare produs în parte, inclusiv pe Thor şi pe Suprasept, adică produsele mult incriminate la început. Cu astea a început bâlciul. Documentul înaintat Parchetului General de către Institutul Cantacuzino este cât se poate de clar. S-au făcut analize inclusiv pe loturi de Sept şi Suprasept. Scria la fiecare produs în parte, şi că a fost sigilat, şi de unde a fost ridicat. Asta pentru că unele erau ridicate din fabrica pe care Hexi Pharma o deţinea la Mogoşoaia, altele din spitale. Şi asta pentru că s-au ridicat produse din mai multe locuri.


Mai mult: Toate produsele analizate au acţiune bactericidă și fungicidă! Cu alte cuvinte, biocidele Hexi Pharma testate la Cantacuzino au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii expuși la biocide. Inclusiv la Thor şi Suprasept, cele mai contestate articole, s-a constatat acelaşi lucru“, ne-au declarat surse judiciare.

Articolul publicat de Evz poate fi citit integral AICI.

Din acest moment s-au înmulțit informațiile legate de scandalul HexiPharma și dedesubturile sale. În numărul de ieri, EvZ a publicat noi elemente care dezvăluie date interesante privind evoluția afacerii. Cu câteva luni inainte de izbucnirea Scandalului si de a se fi sinucis Dan Condrea, firma franceză Anios i-a oferi 5 milioane de euro pe HexiPharma. Condrea a cerut 8 milioane de euro. Francezilor li s-a parut prea mult. După, a urmat ceea ce se știe. Și acest articol poate fi citit AICI.

În cursul zilei de astăzi, Cătălin Tolontan a venit cu noi date și informații legate de acest scandal, încercând să-și apere punctul de vedere, care pare a fi contrazis de datele apărute în ultimele zile. Publicăm un fragment din el, pentru a da posibilitatea cititorilor EvZ să se informeze cu privire la toate aspectele acestei afaceri departe de a fi lămurită.

ARTICOL PUBLICAT PE TOLO.RO

“(…)

Publicăm astăzi o serie de documente.

Există, în posesia Gazetei Sporturilor, trei acte oficiale despre concentrația Suprasept, de pe parcursul a trei ani diferiți.

Întâi să vedem cine este domnul Suprasept.

Suprasept, rebotezat Hexio-Sept, este cel mai performant biocid al Hexi. El se folosește în sălile de operație, cele 2.000 despre care vorbește Alina Mungiu-Pippidi.

În ultimii 10 ani, 160 de autorități publice, marea majoritate spitale, au cumpărat Suprasept de la Hexi Pharma. Cifra e conformă datelor din SEAP furnizate ziarului de X-SPEND Consulting, o companie axată pe analiza licitațiilor publice.

1.200 de contractede Suprasept a încheiat Hexi Pharma din 2007 și până azi

Potrivit aprobării Comisiei Naționale de Biocide și a indicațiilor date către spitale, care se regăsesc și pe etichetă, Suprasept este folosit pentru „dezinfecția înaltă” a „instrumentarului și echipamentelor medicale prin imersie”.

De asemenea, el se folosește pentru „suprafețe și pavimente de orice tip din blocurile operatorii, secții de arși, secțiii de boli contagioase, săli de tratament, grupuri sanitare etc”.

Suprasept este un produs de „dezinfecție înaltă” ceea ce înseamnă că, în materie de dezinfecție chimică, categorie mai puternică decât cea în care se încadrează el nu există!

După ce cazul Hexi a devenit public, tot mai multe spitale apelează la completarea dezinfecției chimice cu cea la cald.

Revenim.

Dacă vă era dor de Suprasept, v-ați reamintit cine e. Ați văzut și cum arăta contextul în care el a fost folosit.

Mergem mai departe.

Care era concentrația legală a dezinfectantului Suprasept?

Conform aprobării din momentul intrării pe piață și conform etichetei, Suprasept are două componente principale: Glutaraldehida în proporție de 12% și Clorula de didecilmetil amoniu în concentrație de 7%.

Să vedem care era concentrația reală din trei ani diferiți.

Că poate „Hexi ăștia nu or fi diluat toată producția, ci mai cu prudență, din loc în loc”.

Cele mai noi probe sunt din lotul produs în martie 2016. Cu nici o lună înainte de începutul dezvăluirilor Gazetei, fabrica Hexi a produs bidonul din lotul 02720316.

După publicarea investigației, bidonul a fost ridicat de către reprezentanții DSP și de către Poliție.

În afara sigiliului de fabricație a fost aplicat și un sigiliu al poliției. Biocidul a fost dus la Icechim.

Rezultatul?

Glutaraldehida are 1,23% concentrație.

Clorura de didecilmetil amoniu are 5,23%.

1

O altă probă este bidonul de 1 litru din lotul 01720815.

Hexi îl produce în august 2015, Gazeta îl cumpără în decembrie 2015 și îl duce, sigilat, la Icechim în aprilie 2016.

Rezultatul:

Glutaraldehida are 1,17% concentrație.

Clorura de didecilmetil amoniu are 4,99%.

2

(…)

Să nu ne grăbim! Încă două minute.

Parchetul are și alte loturi de Suprasept analizate, din alte luni, care arată aceeași falsificare a  produsului prin producție.

Analizele sunt probele fizice.

ARTICOL INTEGRAL AICI

Tag-uri:
hexi, hexipharma, tolontan, catalin tolontan, ancheta, dezinfectanti, augustin lazar, procuror general, analize laborator, cantacuzino, suprasept, sept

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/accident-dan-condrea-hexi-pharma-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/accident-dan-condrea-hexi-pharma-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialActualitate
Autor: Dan Dumitriu | sâmbătă, 27 august 2016 | 0 Comentarii | 175 Vizualizari 16-05/accident-dan-condrea-hexi-pharma-465x390 Scandalul Hexipharma este departe de a fi...

Preluat de la EVZ