Autor:
Radu Pădure
| vineri, 26 august 2016 | 0 Comentarii
| 220 Vizualizari

Joe Biden se înclină în fața lui Erdogan

Comandanți ai milițiilor kurde siriene sfidează ultimatumul dat de vicepreședintele american Joe Biden, miercuri, 24 august, de a se retrage la est de Eufrat, în caz contrar urmând să piardă sprijinul Statelor Unite. Surse militare, citate de site-ul israelian Debka, afirmă că, dimpotrivă, mulți dintre aceștia au decis să rămână pe pozițiile actuale și să înfrunte armata turcă.

Prima ciocnire a avut loc joi noaptea, când, la numai câteva ore după ce eliberaseră localitatea Manbij din mâinile ISIS, forțele kurde au atacat pozițiile deținute de tancurile turce în Jarablus.

Luptele între turci și kurzi continuau în timpul zilei de vineri.

Ultimatumul dat kurzilor de către Statele Unite este rezultatul acordului la care vicepreședintele Biden a ajuns cu președintele turc Erdogan la Ankara, miercuri, la scurt timp după ce tancurile și forțele speciale turce trecuseră frontiera și pătrunseseră în nordul Siriei.

Într-o conferință de presă susținută în capitala Turciei, vicepreșdintele Biden a declarat:

„Forțele kurde siriene vor pierde sprijinul Statelor Unite dacă nu se retrag pe malul estic al Eufratului.”

Cu toate acestea, joi seara, oficialii de la Ankara au încercat să contracareze impresia că intervenția militară turcă în Siria are loc în înțelegere cu Statele Unite. Ei au anunțat că șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, va sosi la Ankara vineri, pentru a purta discuții cu omologul său turc, generalul Hulusi Akar.

Între timp, comandantul trupelor americane din Siria și Irak, generalul locotenent Stephen Townsend, a ordonat întregului personal din forțele speciale americane să se retragă din milițiile kurde din Siria și să revină la baza aeriană Rmeilan, lângă Hassaka.

Generalul american a ordonat și oprirea livrărilor de muniție către milițiile kurde, ca și furnizarea de informații din zonele de luptă proaspăt ocupate de armata turcă.

Aceste măsuri sunt temporare, l-au informat ofițeri americani pe Salih Muslim, liderul Partidului Unității Democrate a Kurzilor din Siria (PYD), și vor fi ridicate după ce milițiile sale vor primi ordin să se retragă din nordul Siriei și să se îndrepte către malul de est al Eufratului.

Nu mai departe de săptămâna trecută, forțele kurde se aflau pe cai mari și erau lăudate pentru că eliberaseră Manbij, cu sprijin american.

După decizia Statelor Unite de a sprijini invazia Turciei în Siria, eșecul kurzilor ar fi total, dacă s-ar supune ultimatumului lui Joe Biden, scrie Debka. Ar însemna să renunțe la tot ce au câștigat în acești ani de lupte crâncene împotriva ISIS, și să șteargă cu buretele visul unui stat kurd, care să unească enclavele pe care le controlează de-a lungul celor 900 de kilometri de frontieră turco-siriană.

Continuarea pe premium.evz.ro

Premium.evz.ro este platforma cu plată a site-ului „Evenimentul zilei”, cuprinzând o selecție exclusivă de materiale de presă de calitate.

Tag-uri:
Statele Unite, Statelor Unite, Statului Major, Valeri Gherasimov, Hulusi Akar, Stephen Townsend, Salih Muslim, Partidului Unității, Joe Biden, Afacerilor Externe, John Kerry

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/biden-and-erdogan-465x390.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/biden-and-erdogan-465x390-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Autor: Radu Pădure | vineri, 26 august 2016 | 0 Comentarii | 220 Vizualizari Joe Biden se înclină în fața lui Erdogan ...

Preluat de la EVZ