loading…

Trupele militare ale Guvernului de la Damasc sunt responsabile pentru două atacuri cu gaze toxice care au avut loc în Siria, fapt presupus și confirmat de o anchetă oficială a Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează site-ul postului Euronews.

Există suficiente dovezi pentru a stabili că elicopterele forțelor aeriene arabo-siriene au lansat bombe care au eliberat substanțe toxice în Talemens, în anul 2014, și în Sarmin, în 2015, ambele localități fiind situate în provincia Idlib. Aceste cazuri au implicat utilizarea clorului.

Potrivit unui raport confidențial, efectuat de un supraveghetor al utilizării armelor chimice la nivel global din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU), se presupune că militanții Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor “gazul de muștar” (iperita).

Ancheta s-a concentrat asupra a nouă atacuri care au avut loc în șapte zone din Siria, unde o investigație individuală a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a constatat deja folosirea armelor chimice în aceste sectoare.

De asemenea, investigația a stabilit că militanții Stat Islamic au fost “singura entitate cu abilitatea, capacitatea, motivele și mijloacele” să folosească “gazul de muștar” în orașul sirian Marea la data de 21 august 2015.

În pofida solicitărilor din partea jurnaliștilor, Guvernul sirian nu a făcut nicio declarație.

În urma acestei constatări, un Consiliu de securitate ONU va avea loc săptămâna următoare pentru a discuta impunerea unor sancțiuni. Secretarul general ONU Ban Ki-moon a declarat că raportul despre folosirea gazelor toxice va fi făcut public după întrunirea celor 15 membri ai Consiliului Organizației Națiunilor Unite.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/raport-onu-armata-siriana-este-vinovata-de-doua-atacuri-cu-gaze-toxice-27670.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2016/08/raport-onu-armata-siriana-este-vinovata-de-doua-atacuri-cu-gaze-toxice-27670-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv